Mozak sluša šta mu stomak kaže

Radiosarajevo.ba
Mozak sluša šta mu stomak kaže
Pixabay / Ilustracija
U priručnicima za samopomoć često čitamo da se "treba osloniti na unutrašnji glas", ali u kolikoj je mjeri ta preporuka naučno utemeljena?

U velikoj mjeri, smatraju američki naučnici, ističući da je instinkt dio razrađenog zaštitnog sistema koji nas podstiče da izbjegavamo određene situacije.

Priznaju da je teško prepoznati kada jverovati instinktu, osjećaju koji se nerijetko povezuje sa strahom ili sumnjom, ali na osnovu rezultata nedavnog istraživanja za to postoji naučno opravdan razlog.

U članku objavljenom u časopisu Physiology, radu naučnika sa floridskog Državnog univerziteta stoji da signali koje naš stomak šalje mozgu "imaju velik utjecaj na naše osjećaje, raspoloženje i na odlučivanje", pa su često odgovor na zabrinjavajuće ili preteće događaje.

Doktor Linda Rinaman, neuropsihijatar sa univerziteta na Floridi tvrdi da naš "stomak" neprestano komunicira s mozgom preko najdužeg moždanog nerva - vagusa.

Ime mu potiče od latinske reči "vagus", što doslovno znači "lutajući".

Zato se ponekad za njega koristi i naziv nerv lutalica jer luta od moždanog stabla kroz vrat, grudni koš i abdomen, pa se grana po organima u obliku pleksusa.

Nerv prenosi poruke iz mozga prema abdomenu i obratno, a ovo drugo ljudi često nazivaju "leptirićima u stomaku" koji nas podstiču da procijenimo neku situaciju i odlučimo hoćemo li je izbjeći ili se s njom suočiti.

Rezultati istraživanja koje je dr. Rinaman sprovela s kolegom Jamesom Maniscalcom s čikaškog Univerziteta Ilinois upućuju na to da signali koji kreću iz našeg gastrointestinalnog trakta ponekad funkcionišu poput crvene zastave koja nas sprečava u tome da učinimo neku grešku.

To se događa jer nas poruke koje dobijamo prisiljavaju da izbjegnemo neke opasne situacije na način da izostavimo sistem nagrađivanja u mozgu.

"Povratni signali koje nam omogućuje nerv lutalica djeluju poput neke vrste zaštite i podstiču nas na oprez", kaže Rinaman.

Istovremeno podaci istraživanja pokazuju da i ishrana može imati velik utjecaj na kvalitet signala koji nam stižu iz stomaka, što ponekad utječe na promjenu raspoloženja ili ponašanja, prenosi Hina.

Dr. Rinaman tvrdi da ishrana bogata mastima može rezultirati upalom u gastrointestinalnom traktu, a to mijenja signale koje šalje vagus, te, posljedično može rezultovati anksioznošću i depresijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije