Istina ili mit: Da li, zaista, trebate čekati između obroka i plivanja tri sata

0
Radiosarajevo.ba
Istina ili mit: Da li, zaista, trebate čekati između obroka i plivanja tri sata
Foto: Pixabay.com / Plivanje

Ljeti nam najviše paše provoditi vrijeme u vodi, no od ranog djetinjstva nas uče da ne smijemo ići na plivanje odmah nakon obroka. Iako nikad nismo saznali zašto.

Prije bi se reklo da je riječ o savjetu koji se prenosi s koljena na koljeno, a mi ćemo danas provjeriti je li to s razlogom, piše City magazine.

Hidrokucija je toplotni šok koji se može doživjeti u vodenoj sredini. Ljeti, kada nam je jako vruće, a dolazimo u dodir s jako hladnom vodom, naše krvne žile se šire, a zatim naglo skupljaju.

Ovaj šok obično dovodi do neugode, a ponekad i do utapanja. Mišljenja o ovoj pojavi vrlo su podijeljena.

Kada je riječ o hrani Jean-Louis Chabernaud, pedijatar na hitnoj u Clamartu izjavio je za novine Le Parisien da je "ovaj roditeljski recept sigurno čak i štetan za djecu. Mališanima, mlađim od 2-3 godine, potrebne su kalorije da bi podnijeli napor".

U časopisu Daily drugi doktor Jean-Pierre Cervetti objasnio je da "danas znamo da je ova mjera opreza apsurdna. Dok plivamo, ne probavljamo hranu. Što se tiče hidrokucije, ona je povezana s izlaganjem suncu, a ne s probavom".

U stvarnosti, dakle, nisu obroci ti koji kupanje čine opasnim, već uvjeti u kojima se kupamo.

Odlazak na kupanje nakon jela je rizičan, samo ako ste jeli potpuno izloženi suncu. Naprotiv, ako ste jeli u hladu, ne bojte se ničega.

"Hrana ostaje u želucu između 2 i 3 sata, a ukupna probava traje oko 8 sati, tako da nećemo toliko čekati, a da ne govorimo o tome da ćemo se 8 sati kasnije vratiti za stol", objašnjava dr. Jean-Michel Cohen.

Ipak, važno je dobro namočiti vrat prije ulaska u vodu, jer su vanjske temperature ipak više od onih u vodi, prenosi Poslovni.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije