Amerikanac platio 110.000 dolara da odstrijeli ugroženu životinju

Radiosarajevo.ba
Amerikanac platio 110.000 dolara da odstrijeli ugroženu životinju
Foto: Twitter / Bryan Kinsel Harlan pored ubijene koze

Pakistanski mediji su, nedavno, objavili fotografiju koja je privukla veliku pažnju javnosti, a riječ je o fotografiji mrtve divlje koze i američkog lovca koji je platio 110.000 dolara za ovo "zadovoljstvo" i koji se na fotografiji, šta drugo, nego smješka, pored lovine.



“Treba nekoliko sekundi da shvatite da je životinja, u ovom slučaju, divlja koza ugrožene vrste, kapra falkoneri, mrtva”, piše Washington post, prenosi Telegraf.rs.

Turistička ekspedicija

Štampa u Pakistanu tvrdi da je američki trofejni lovac Bryan Kinsel Harlan usmrtio životinju tokom turističke ekspedicije na sjeveru Pakistana.


Cijela priča je izazvala bijes i tugu među stanovništvom ove zemlje. Trojica Amerikanaca u Pakistanu odstrijelila su tri takve životinje samo prošlog mjeseca.

Kako navode zvaničnici ove zemlje i grupe za zaštitu životinja, praksa ubijanja pomaže da se konzerviraju i sačuvaju rijetke i ugrožene vrste životinja.

Očuvanje vrste kroz lov

Ova jedinstvena vrsta poznata je kao markour, nacionalna životinja Pakistana, koja može da bude visoka do 122 centimetra i teška oko 136 kilograma.

Do 2011. godine, preostalo je bilo samo 2.500 koza. Ubrzo su pakistanski zvaničnici otpočeli akciju očuvanja vrste. Ova zemlja je zabranila lov, ali dozvolila šačici stranih lovaca da ubije 12 životinja po sezoni. Navodno oko 80 posto novca odlazi lokalnim selima.

Populacija svih vrsta divljih koza je sada 5.754 odraslih jedinki. Zato i američki lovac vjeruje da je doprinio očuvanju ugrožene vrste.

“Ovo je savršen primjer kada se lovci iz svih krajeva svijeta ujedine sa lokalnim seljacima za viši cilj, a to je očuvanje vrste”, navodi Harlan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije