Znate li koliko je trajao najduži let u historiji?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li koliko je trajao najduži let u historiji?
Foto: EPA / Ilustracija / Avion

Najduže trajanje leta na svijetu i dalje ostaje neporaženo, iako se dogodilo prije više desetljeća, 1958. godine.

Najduži let ikad bio je poduzet od strane dvojice muškaraca imenom Robert Timm i John Cook 1958./1959. godine.

Piloti su letjeli Cessna 172 preko pustinja Las Vegasa, kao i iznad Los Angelesa, i uspjeli su oboriti svjetski rekord za najduži let ikad.

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Dvojac je krenuo 4. decembra 1958. godine i letio je preko dva mjeseca. Piloti su putovali nevjerojatnih 64 dana, 22 sata i 19 minuta te su preletjeli više od 241 hiljadu kilometara, što je ekvivalentno više od šest putovanja oko svijeta.

Nakon godinu dana modifikovanja aviona da bude spreman za zadatak, Timm je napravio neke promjene - uključujući dodavanje dodatnog rezervoara za gorivo - kao i madrac, umivaonik i kamp toaletu.

Kada je bio spreman za polijetanje, Timm i njegov suvozač krenuli su iz Las Vegasa. Imali su nekoliko neuspjelih pokušaja - najduži je trajao 17 dana - ali nakon nekih promjena, uključujući Timmovu zamjenu suvozača sa mehaničarom Johnom Wayneom Cookom - uspjeh je bio na pomolu.

Dvojac je poletio 4. decembra 1958. godine u 15:52 i sletio preko dva mjeseca kasnije. Većinu vremena proveli su leteći iznad pustinja, a avion je bio oslikan bijelim prugama na gumama kako bi se osiguralo da nema tajnih slijetanja.

Dva puta dnevno, kamion s rezervoarom za gorivo i pumpom sastajao bi se s avionom. Avion bi se dizao s tla, a koristeći vitlo, piloti bi zakačili crijevo prije nego što bi stali na platformu pričvršćenu za vrata i sipali gorivo u rezervoar. To su učinili 128 puta tokom 64 dana.

Iako su bili uspješni, piloti su svakako imali nekih poteškoća, uključujući kvar generatora i Timmov san na letu od preko sat vremena. Srećom, automatski pilot je preuzeo kontrolu, ali kasnije je otkazao nekoliko dana nakon incidenta. Nakon što su već oborili rekord, dvojac je odlučio sletjeti 7. februara 1959. godine.

Prije slijetanja, provjerene su gume kako bi se osiguralo da nema tragova koje bi mogli ukazivati na tajno slijetanje. Timm je preminuo 1976. godine, dok je Cook preminuo 1995. godine - i može se reći da su ova dvojica sebi osigurali mjesto u historijskim knjigama, piše Unilad

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije