Xenoboti: Naučnici stvorili prve 'žive robote' koji mogu da se repliciraju

1
Radiosarajevo.ba
Xenoboti: Naučnici stvorili prve 'žive robote' koji mogu da se repliciraju
PrtScr / Stigli su Xenoboti 3.0

Naučnici su stvorili prve ikad žive robote koji se mogu - razmnožavati.

Žive mašine veličine milimetra, nazvane Xenobots 3.0, nisu ni tradicionalni roboti ni vrsta životinja, već "živi organizmi koji se mogu programirati".

Napravljeni od žabljih ćelija, ovih kompjuterski dizajnirani organizmi, koje je stvorio američki tim, okupljaju pojedinačne ćelije unutar 'usta' u obliku Pac-Mana i oslobađaju "bebe" koje izgledaju i kreću se poput svojih roditelja.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Živi bioroboti koji se samorepliciraju mogli bi omogućiti personalizirano liječenje traumatskih ozljeda, urođenih mana, raka, starenja i još mnogo toga, saopćeno je.

Ove žive mašine izrađene su od prilagođenih matičnih ćelija Xenopus laevis, afričke vrste žaba. Njihov oblik je osmislila umjetnička inteligencija, a sve kako bi se mogli replicirati tokom više generacija.

Niti jedna životinja ili biljka poznata našoj nauci ne replicira se na ovaj način.

Xenoboti su djelo biologa i naučnika s Univerziteta Tufts i Univerziteta Vermont (UVM), koji su detaljno opisali njihovo stvaranje u novoj studiji.

Xenoboti 3.0 slijede originalne Xenobote, o kojima smo pisali 2020. kao prvim živim robotima, i Xenobotima 2.0, koji se mogu samostalno kretati pomoću 'nožica' koje su nalik dlakama zvanim cilije i imaju sposobnost čuvanja sjećanja...

"Stvorili smo Xenobote koji hodaju. Stvorili smo Xenobote koji plivaju. A sada, u ovoj studiji, stvorili smo Xenobote koji se repliciraju", rekao je autor studije Joshua Bongard, informatičar i stručnjak za robotiku s Univerziteta Vermont. "Otkrili smo da postoji ovaj prethodno nepoznati prostor unutar organizama ili živih sistema i ogroman je!'

Xenoboti će pomoći u razvoju kompjuterski dizajniranih organizama za inteligentnu isporuku lijekova, tvrdi tim.

"Kada bismo znali reći zbirkama ćelija da rade ono što želimo da rade, u konačnici, to je regenerativna medicina – to je rješenje za traumatske ozljede, urođene mane, rak i starenje", rekao je Michael Levin s Univerziteta Tufts.

Matične ćelije su posebne ćelije koje se mogu razviti u mnoge različite tipove stanica, od mišićnih do moždanih ćelija. U nekim slučajevima imaju i sposobnost popravljanja oštećenih tkiva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije