Veliko astronomsko otkriće: Masivna crna rupa u središtu naše galaksije mijenja prostor-vrijeme

0
Radiosarajevo.ba
Veliko astronomsko otkriće: Masivna crna rupa u središtu naše galaksije mijenja prostor-vrijeme
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Supermasivna crna rupa u središtu naše galaksije Sagittarius A* (Sgr A*, ili prevedeno Strijelac A*) vrti se toliko brzo da mijenja prostor-vrijeme oko sebe.

Prostor-vrijeme predstavlja četverodimenzionalni kontinuum koji opisuje našu percepciju svemira, povezujući jednodimenzionalno vrijeme i trodimenzionalni prostor. U blizini velikih svemirskih objekata, poput crnih rupa, prostor-vrijeme se zakrivljuje.

Fizičari su proučavali crnu rupu smještenu 26.000 svjetlosnih godina udaljenu od Zemlje pomoću NASA-ina rendgenskog teleskopa Chandra. Otkrili su da se crna rupa okreće, izazivajući Lense-Thirring efekt, pri kojem svojom rotacijom povlači za sobom prostor-vrijeme. Profesorica fizike Ruth Daly s Univerziteta Penn State, glavna autorica studije o više od 750 supermasivnih crnih rupa, potvrdila je da će crna rupa Sagittarius A* dramatično promijeniti oblik prostor-vremena u svojoj blizini.

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Daly ističe da rotacija crne rupe uzrokuje neobičnosti u prostor-vremenu. Umjesto linearnosti koju smo navikli vidjeti u našem svakodnevnom okruženju, crna rupa koja se okreće deformiše prostor-vrijeme, čineći ga sličnim izgledu nogometne lopte.

"Nema potrebe za zabrinutošću zbog promjena u prostor-vremenu, ali istraživanje ovog fenomena može biti izuzetno korisno za astronome", istaknula je Daly.

Odlomio se najveći ledeni brijeg na svijetu, plovi prema prema Južnom okeanu

Odlomio se najveći ledeni brijeg na svijetu, plovi prema prema Južnom okeanu

"Korištena metoda predstavlja izvrstan alat za bolje razumijevanje uloge crnih rupa u stvaranju i razvoju galaksija. Činjenica da su ovi entiteti dinamični, sposobni za rotaciju, te da to može utjecati na galaksiju u kojoj se nalaze, pruža uzbudljivu i iznimno zanimljivu perspektivu.", dodala je.

Rotacija supermasivnih crnih rupa

Rotacija crne rupe može imati vrijednosti od 0 do 1, gdje 0 označava nepostojanje vrtnje, dok je 1 najviša moguća vrijednost rotacije. Prema Daly, prije ove studije nije bilo saglasnosti o brzini rotacije Sagittariusa A*.

Primjenom tzv. 'metode odljeva', koja koristi informacije prikupljene iz materijala u blizini crne rupe, otkriveno je da Sagittarius A* ima vrijednost ugaonog momenta rotacije između 0,84 i 0,96. S druge strane, M87* - crna rupa u galaktičkom jatu Djevice, smještena 55 milijuna svjetlosnih godina udaljena od Zemlje - rotacija se odvija na vrijednosti bliskoj maksimalnoj mogućoj za svoju masu.

Uprkos sličnim brzinama rotacije, M87* je znatno masivniji od Sagittariusa A*, što rezultira manjom udaljenosti koju Sagittarius A* mora preći, a stoga se okreće više puta u jednom okretanju u usporedbi s M87*.

"Sagittarius A* se ne vrti brže zbog većeg ugaonog momenta rotacije, već zato što ima manju udaljenost koju mora preći", pojasnila je Daly.

Crne rupe i galaktička historija

Otkrivanje mase i brzine rotacije crne rupe pomaže astronomima da razumiju kako crna rupa nastaje i evoluira, objašnjava Daly.

Crne rupe koje su nastale spajanjem manjih crnih rupa obično imaju nisku vrijednost rotacije, rekao je Dejan Stojković, profesor kozmologije na Univerzitetu u Buffalu koji nije bio uključen u studiju. Međutim, crna rupa koja je nastala zahvaljujući okolnom plinu imala bi visoku vrijednost rotacije, piše CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije