Samsung Galaxy Z Fold 4: Isprobali smo do sada najbolji preklopni telefon

2
Radiosarajevo.ba
Samsung Galaxy Z Fold 4: Isprobali smo do sada najbolji preklopni telefon
Foto: Radiosarajevo.ba / Samsung Galaxy Z Fold 4

Kompanija Samsung nedavno je u Sarajevu predstavila novu liniju preklopnih telefona, Galaxy Z Fold 4 i Galaxy Z Flip 4.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba imala je priliku prva testirati Z Fold 4.

Kakvi su naši utisci, pročitajte u nastavku:

Samsung Z Fold 4 predstavlja evoluciju svih pametnih telefona. Izgled je vrlo sličan prethodnoj verziji Fold 3 ali ispod haube su znatna unaprijeđenja. Pa, krenimo redom...

Samsung Galaxy Z Fold 4
Foto: Radiosarajevo.ba / Zadnje kamere na Galaxy Z Fold 4

Vrhunske kamere i dva displeja

Galaxy Fold 4 se rasklapa od veličine običnog pametnog telefona do veličine tableta, ali dodatno se može koristiti i u različitim oblicima ovisno o trenutnim potrebama korisnika. Kućište krasi Armour Aluminij te posjeduje certifikat IPX8, što znači da je otporan na vodu na dubini do jednog metra u trajanju do pola sata.

Sa zadnje strane krase ga tri kamere od 50 (široki ugao), 10 (telefoto) i 12 (ultraširoki ugao) megapixela. Tu su stereo zvučnici (na gornjoj i donjoj ivici telefona) te bez fizičkog utora za slušalice.

Foto: Radiosarajevo.ba / Fotografija snimljena Z Fold 4 uređajem, ultraširoki ugao

Što se tiče selfie kamera, na "prednjoj" strani tj. ispod vanjskog displeja se nalazi 4 megapixelna kamera, dok se ispod "unutrašnjeg" displeja nalazi malo bolja, 12 megapixelna kamera koju pak nećete tek tako uočiti jer je dobro kamuflirana.

Za ljubitelje fotografije mnogo je opcija u igri... Različiti načini fotografisanja, preklapanje uređaja u toku fotografisanja, a možda najbolje od svega je to što se selfie može slikati i glavnom kamerom (samo je potrebno da je uređaj "otvoren").

Bitno je naglasiti i da glavni (50MP) senzor hvala 23 posto više osvjetljenja nego na prethodnom modelu, što fotografijama daje mnogo bolji kvalitet. Također, i noćne fotografije se mogu pohvaliti osvjetljenjem.

Foto: Radiosarajevo.ba / Fotografija snimljena Z Fold 4 uređajem, noćni način

Što se tiče displeja, kao i na prethodnom modelu u igri su glavni (unutrašnji, savitljivi) i vanjski. Oba su Dynamic AMOLED 2X tehnologije, glavni je veličine 7,6 inči dok je spoljašnji 6,2 inča. Na glavnom je i dalje prisutan nabor duž linije preklapanja koji se osjeti pod prstom te je primijetan pod uglom. Ali, nakon par minuta korištenja obećavamo da ga više nećete primijetiti... Vanjski displej je pak "tradicionalan" sa Corning Gorilla Glass Victus+ zaštitom. Ukoliko ste nekim slučajem ljubitelj čitanja, dugih skrolanja i istraživanja različitih sadržaja ovaj telefon je stvoren za vas. Kada smo kod skrolanja, moramo spomenuti da sve aplikacije (Facebook, Instagram, Samsung browser, Chrome i mnoge druge) idu "glatko" te možemo reći da skrolanje postaje zarazno...

Samsung Galaxy Z Fold 4
Foto: Radiosarajevo.ba / Samsung Galaxy Z Fold 4

Također jedna od najboljih značajki ovog uređaja (kao i na prethodnom modelu) je ta da ukoliko koristite uređaj dok je "zatvoren", "otvaranjem" sadržaj prelazi na veliki displej te se prilagođava većim dimenzijama prije nego uspijete staviti prste na displej... Svakako, ako uređaj ne želite otvoriti do kraja tu je i tzv. Flex mode, koji će opet sadržaj prilagoditi "polovično" otvorenom telefonu tj. položaju sličnom laptopu. Također, tu je i multitasking (korištenje više aplikacija istovremeno) koji se na ovako velikom displeju može rasporediti na više načina i pozicija...

Pokreće ga najjači procesor

Novi Z Fold 4 pokreće se trenutno najjačim Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 SoC-om procesorom, a u ponudi su verzije od 256, 512 te u nekim regionima i do 1 TB interne memorije. Sve verzije dolaze sa 12 GB radne memorije, što je za današnje mobitele zavidna brojka. Shodno ovim karakteristikama, očekivano, nismo imali nikakvih problema sa funkcionisanjem uređaja te nismo uspjeli ni "na silu" zalediti uređaj. Bitno je napomenuti i da se sve moderne igrice pokreću i funkcioniušu bez problema, kako na velikom displeju tako i na malom.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Foto: Radiosarajevo.ba / Samsung Galaxy Z Fold 4

Softver koji koristi je nova verzija One UI 4.1 koji se temelji na Googleovom Android 12L, što je i očekivano jer ovaj sistem je dizajniran za tablete i uređaje sa sklopivim displejima. Većina nagodradnji je nevidljiva za kranjeg korisnika pogotovo jer se dosta radi o optimizaciji sadržaja pri multitaskingu i mijenjanju prikaza (preklapanju). Moramo spomenuti i sjajnu alatnu traku koja se ponaša kao dock na današnjim računarima (Windows, Mac OS), te laku optimizaciju iste.

Baterija, prednosti i nedostaci

Baterija je kapaciteta 4400 mAh i podržava 25 watno punjenje, što je ipak lošije od konkurencije u ovom segmentu. Podržano je i bežično punjenje, a adapter ne dolazi u pakovanju te ga je potrebno dodatno kupiti. Za nešto više od 30 minuta, uređaj se može napuniti do 50 posto snage. Uzimajući u obzir dva displeja i njihove karakteristike, izdržljivost baterije će varirati ali uz prosječno korištenje (oba displeja) baterija sigurno može trajati više od jednog dana...

Ukoliko ste ljubitelj i ostalih Samsungovih proizvoda, uz ovaj uređaj najbolje je kombinirati pametne satove najnovije serije Galaxy Watch5 i bežične slušalice Galaxy Buds2 Pro.

Pred sami kraj, iako oduševljeni svim prednostima ovog uređaja, moramo biti objektivni te sagledati i (neke male) nedostatke. Z Fold 4 sa svojim dimenzijama nosi i težinu od 263 grama, što je, ruku na srce dosta teže od standarnih uređaja na koje smo navikli. Sa novim modelom očekivali smo i S Pen pametnu olovku (s obzirom na to da se radi o telefon – tablet uređaju) koja ipak ni na ovom modelu nije prisutna.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Foto: Radiosarajevo.ba / Samsung Galaxy Z Fold 4

Senzor za otisak prsta se nalazi na bočnoj ivici uređaja, dok je kod ostalih Samsungovih uređaja već odavno ispod displeja. Kada je zatvoren dosta je deblji od prosječnog uređaja, ali opet, tada se sjetimo šta sve dobijamo kada se otvori... Kako veliki displej mjeri 7,6 inči te je uz to i savitljiv, očekivano je i da je krkiji. Shodno tome preporučujemo i osiguranje uređaja putem telekom operatera ili nekih drugih osiguravajućih društava.

Uz sve navedene karakteriste, prednosti i nedostatke, na red dolazi i cijena. Naravno, za jednog tehnološkog giganta i njegov najmoderniji telefon današnjice, nerealno je očekivati neku nisku cijenu. U Bosni i Hercegovini prosjek je nekih 3.500,00 KM, što se svakako, prvenstveno kod telekom operatera može pronaći sa različitim popustima i ratama.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba je uživala u korištenju Samsung Galaxy Z Fold 4, a detaljne karakteristike možete pogledati u nastavku.

Displej Vanjski: 6,2" Dynamic AMOLED 2X (904 x 2.316, 23:9), 120 Hz
Unutrašnji: 7,6" Dynamic AMOLED 2X (1.812 x 2.176, 10.8:9, ~373 PPI), 120 Hz
Procesor Snapdragon 8+ Gen 1 (8 jezgri)
Memorija 12 GB RAM / 256 GB - 12 GB RAM / 512 GB - 12 GB RAM / 1 TB
Zadnje kamere 50 MP (f/1.8, Dual Pixel PDAF, OIS) + 12 MP ultraširoka (f/2.2) + 10 MP telefoto (f/2.4, 3X)
Selfie kamera Vanjska: 10 MP, f/2.4
Unutrašnja: 4 MP, f/1.8
Povezivost GSM / HSPA / 5G / LTE / Wi-Fi 802,11 / Bluetooth 5.2
Baterija 4.400 mAh (neizmjenjiva) / 25 W
3,5mm utor Ne
Usb konektor USB-C
Dimenzije Zatvoren: 155.1 x 67.1 x 14.2-15.8 mm / 204 g
Otvoren: 155.1 x 130.1 x 6.3 mm / 204 g
Težina 263 grama
Operativni sistem Android 12, One UI 4.1.1

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije