"Sablasno je": Naučnike zbunjuje objekt koji šalje signale iz dubokog svemira

1
Radiosarajevo.ba
"Sablasno je": Naučnike zbunjuje objekt koji šalje signale iz dubokog svemira
Foto: New Atlas / Ilustracija

Astronomi su zbunjeni tajanstvenim nebeskim objektom koji, čini se, ispušta ogromne snopovo energije u redovnim intervalima od 18 minuta.

Poput svjetionika, ovo tijelo šalje zrake tri puta u toku sata takvog intenziteta da je jedna od najsvjetlijih točaka na nebu i, kažu istraživači, mogao bi se pokazati kao potpuno nova klasa nebeskih objekata.

Tim, predvođen astrofizičarkom Natashom Hurley-Walker iz Međunarodnog centra za istraživanje radioastronomije, pobliže je pogledao objekt nakon što ga je otkrio student Univerziteta Curtin Tyrone O'Doherty, koji je koristio teleskop Murchison Widefield Array (MWA) na zapadu Australije.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

"Ovaj se objekt pojavljivao i nestajao tokom nekoliko sati tijekom naših promatranja", saopćila je Hurley-Walker.

"To je bilo potpuno neočekivano. Bilo je to pomalo sablasno za astronoma jer na nebu ne postoji ništa što bi to činilo.”

Još je intrigantnija njegova udaljenost od nas.

"I stvarno nam je prilično blizu", dodala je, "oko 4000 svjetlosnih godina daleko. To je u našem galaktičkom dvorištu."

Ipak, prije nego što se uzbudite, "definitivno nisu vanzemaljci", tvrde naučnici.

"To je zato što objekt oslobađa astronomsku količinu zračenja u ogromnoj širini frekvencijskog spektra, što zahtijeva ogromne količine energije za proizvodnju", objašnjavaju, te ističu: "Već smo uočili ovakve objekte, ali ovaj je od posebnog interesa zahvaljujući iznimno brzom 'paljenju i gašenju'."

Neobična svjetlost ovog objekta navela je istraživače da povjeruju da gledaju objekt s iznimno jakim magnetskim poljem. U novoj studiji objavljenoj u magazinu Nature ove sedmice, tim sugerira da bi to mogao biti "magnetar ultra dugog razdoblja".

"To je vrsta sporo rotirajuće neutronske zvijezde koja je teoretski predviđena da postoji", istakla je Hurley-Walker.

Inače, neutronske zvijezde su mrtvi i iznimno gusti ostaci zvijezde.

"Ali, niko nije očekivao da će otkriti ovakvu jer nismo očekivali da će biti tako svijetla", nastavila je. "Nekako pretvara magnetsku energiju u radio valove mnogo učinkovitije od svega što smo prije vidjeli."

Tim se sada nada da će ponovno uhvatiti objekt pomoću MWA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije