Obavljen prvi intervju u 'Metaverzumu': 'Ovo je najnevjerovatnija stvar koju sam vidio'

0
Radiosarajevo.ba
Obavljen prvi intervju u 'Metaverzumu': 'Ovo je najnevjerovatnija stvar koju sam vidio'
Foto: Screenshot / Lex Friedman i Mark Zuckerberg u 'Metaverzumu'

Mark Zuckerberg budućnost svoje kompanije vidi u metaverzumu, odnosno virtualnom svijetu u kojem će se ljudi ne samo zabavljati i družiti, već bi unutar njega mogli i raditi.

Osnivač Facebooka nada se kako će u tom svijetu jednom okretati stotine milijardi dolara i vjeruje kako će u metaverzumu glavnu ulogu igrati upravo njegova kompanija koju je zato i preimenovao u - Metu. 

No svi dosadašnji pokušaju metaverzuma pokazali su se priličnim debaklom. Virtualni svijet u kojem obitavaju animirani likovi bez nogu nije privukao previše pažnje, već samo kritike i ismijavanje te se čak pokazao nezanimljiv i zaposlenicima kompanije. A sve je to do sada Metu stajalo desetke milijardi dolara.

EU 20 godina nakon velikog vala proširenja: Da li je spremna za primanje novih članica?

EU 20 godina nakon velikog vala proširenja: Da li je spremna za primanje novih članica?

No dok je Zuckerberg do sada bio ismijavan, sada se situacija, čini se, mijenja. Naime, nakon prvog intervjua u metaverzumu, šef Mete napokon je pokazao potencijal komunikacije u virtualnom svijetu koji nadilazi prije spomenute likove poput onih iz crtanih filmova. Ovo što smo vidjeli puno je ozbiljnije i ima puno veći potencijal.

Intervju sa Zuckerbergom održao je Lex Friedman. Obojica su koristila Metine naočale Quest Pro, a iako su se nalazili u drugim dijelovima SAD-a, činilo se kao da sjede jedan nasuprot drugog. Treba naglasiti kako unutar naočala nisu vidjeli cijelu osobu, već samo gornji dio ramena i glavu, no prikaz je zaista bio prilično realan, a prema nekim komentarima s mreže i - impresivan.

"Osjećaj je kao da smo u istoj sobi. Ovo je najnevjerovatnija stvar koju sam vidio do sada", komentirao je Friedman intervju.

Ovakva tehnologija, odnosno fotorealistični klonovi poznati kao kodek avatari nisu nastali preko noći i Metini inženjeri na njima rade i usavršavaju ih godinama. Da bi takvi avatari nastali, potrebno je prvo ekstenzivno skeniranje ljudskih lica na temelju kojih se razvija računalni model koji se “pakira kao kodek”. VR uređaj, u ovom slučaju Quest Pro, zatim prati izraze lica korisnika koji ga nose, mapira ih i u stvarnom vremenu primjenjuje na 3D avatar koji se zatim šalje na druge uređaje.

Treba naglasiti kako je za skeniranje lica korištena vrhunska i skupa tehnologija i gomila kamera te je utrošeno puno vremena tako da ovakvu tehnologiju ne treba skoro očekivati dostupnu potrošačima. Ipak, kada je Meta jednom usavrši, ona bi se mogla koristiti i s običnim pametnim telefonima koji će moći brzo skenirati lica korisnika i onda ih prebaciti u virtualni svijet, piše portal Zimo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije