Nevjerovatno dostignuće: Pogledajte šta ovaj robot može da uradi, izgleda impresivno i jezivo

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatno dostignuće: Pogledajte šta ovaj robot može da uradi, izgleda impresivno i jezivo
Foto: YouTube / Robot i čovjek

Jedan "čovjekoliki" robot može predvidjeti hoće li neko nasmijati jednu sekundu prije nego što to zaista učini, i može simulirati isti osmijeh na svom licu. Stvaraoci se nadaju da bi ova tehnologija mogla učiniti interakciju s robotima realnijom.

Iako umjetna inteligencija sada može oponašati ljudski jezik do impresivne mjere, interakcije s fizičkim robotima često padaju u "jezivost od blizine", djelomično zato što roboti ne mogu ponoviti kompleksne neverbalne signale i manire koji su vitalni za komunikaciju.

Sada su Hod Lipson sa Univerziteta Columbia u New Yorku i njegove kolege stvorili robota nazvanog Emo koji koristi AI modele i kamere visoke rezolucije kako bi predvidio izraze lica ljudi i pokušao ih ponoviti.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Može predvidjeti da li će se neko nasmijati oko 0.9 sekundi prije nego što to učini, i nasmijati se u isto vrijeme. "Ja sam iskusni robotičar, ali se smijem ovom robotu", kaže Lipson.

Emo se sastoji od lica s kamerama u svojim očima i fleksibilne plastične kože na kojoj su pričvršćeni 23 odvojena motora magnetima. Robot koristi dvije neuronske mreže: jednu za promatranje ljudskih lica i predviđanje njihovih izraza, a drugu za određivanje kako proizvesti izraze na svom vlastitom licu, javlja Newsscientist.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije