Neočekivano nestajanje oblaka na Neptunu izazvalo iznenađenje među naučnicima

5
Radiosarajevo.ba
Neočekivano nestajanje oblaka na Neptunu izazvalo iznenađenje među naučnicima
Foto: NASA / Neptun

Neptun, osma planeta Sunčeva sistema, iznenadio je astronome neočekivanim fenomenom. Prvi put u skoro tri decenije posmatranja, oblaci koji su krasili ovu daleku planetu gotovo su potpuno nestali.

Slike velikog plavog planeta, snimljene iz Maunakea na otoku Hawaii pomoću opservatorija W. M. Keck između 1994. i 2022., te prikazi NASA-inog svemirskog teleskopa Hubble, ukazuju na gotovo potpuni nestanak oblaka, s iznimkom onih na južnom polu.

"Bio sam iznenađen brzinom kojom su oblaci nestali na Neptunu," komentirao je Imke de Pater, emeritus profesor astronomije na Univerzitetu u Kaliforniji (UC) Berkeley, koji je također glavni autor ove studije, objavljene u časopisu Icarus. Dodao je: "U osnovi smo svjedočili drastičnom padu aktivnosti oblaka unutar samo nekoliko mjeseci."

Sudija kaznio Trumpa s 9.000 dolara: "Ako nastavite tako, idete u zatvor!"

Sudija kaznio Trumpa s 9.000 dolara: "Ako nastavite tako, idete u zatvor!"

Ovo otkriće, koje je usmjerilo pažnju svjetske naučne zajednice, povezano je sa sunčevim ciklusom, periodom kada se sunčevo magnetsko polje okreće svakih 11 godina.

"Naši podaci pružaju najjači dokaz do sada da pokrivanje oblaka Neptuna korelira s sunčevim ciklusom," istaknuo je de Pater. Neočekivanu povezanost oblaka i sunčeve aktivnosti posebno čini zanimljivom činjenica da Neptun prima samo 1/900 svjetlosti koju Zemlja dobiva od Sunca.

Erandi Chavez, koja je vodila studiju dok je bila preddiplomska studentica astronomije na UC Berkeleyu, istaknula je trajanje ovog fenomena: "Četiri godine nakon prvih zapažanja, oblaci još uvijek nisu vratili svoju prethodnu gustoću."

Tokom godina, različite teleskopske platforme, uključujući opservatorij Keck i svemirski teleskop Hubble, pratile su dinamičnu atmosferu Neptuna. Naučnici su otkrili zanimljiv obrazac promjena u pokrivanju oblaka Neptuna i sunčevom ciklusu. Ovo iznenađujuće otkriće moglo bi pružiti ključ za razumijevanje klimatskih uvjeta ne samo na Neptunu, već i na egzoplanetima.

Carlos Alvarez, astronom u opservatoriju Keck i koautor studije, komentirao je značaj ovih promatranja: "Fascinantno je koristiti teleskope na Zemlji kako bismo proučavali klimu svijeta koji je više od 4 milijarde kilometara udaljen od nas."

Tim nastavlja pratiti aktivnost oblaka Neptuna, a nedavne fotografije snimljene u junu 2023. bile su usklađene s onima koje je zabilježio NASA-in teleskop James Webb. Kombinacija podataka iz oba izvora omogućit će daljnja istraživanja, produbljujući razumijevanje znanstvenika o atmosferi Neptuna i njenom odnosu prema Sunčevom sustavu, prenosi kozmos.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije