Nakon zabrinjavajućeg istraživanja o tamponima: Koliko su opasni pronađeni metali?

0
Radiosarajevo.ba
Nakon zabrinjavajućeg istraživanja o tamponima: Koliko su opasni pronađeni metali?
Foto: Pexels / Tamponi

Izloženost arsenu—poznatom i kao 'kralj otrova'—i olovu—potencijalno odgovornom za ludilo Van Gogha—može biti fatalna. Zbog toga se val zabrinutosti proširio društvenim mrežama nakon studije koja je otkrila da tamponi sadrže arsen, olovo i druge teške metale.

Ali, koliko zapravo trebamo biti zabrinuti?

U novoj studiji, istraživači su analizirali nivoe 16 metala u 30 tampona iz 14 različitih brendova. Pronašli su 12 od tih metala, uključujući toksične, u svim testiranim proizvodima. Iako su tamponi na tržištu u SAD-u već više od 90 godina, autori studije smatraju da je ovo prvi put da ih je neko testirao na teške metale.

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

Iako su tamponi na tržištu u SAD-u već više od 90 godina, autori studije smatraju da je ovo prvi put da ih je neko testirao na teške metale.

Shearston to pripisuje historijskom tabu oko menstruacije. "Ako ne govorimo o menstruaciji ili menstrualnim proizvodima, onda možda ne postavljamo važna naučna pitanja," kaže ona.

Zastrašujući rezultati istraživanja: U tamponima pronađeni otrovni metali

Zastrašujući rezultati istraživanja: U tamponima pronađeni otrovni metali

Evo šta olovo, arsen, kadmij i drugi zagađivači u tamponima mogu značiti za vaše zdravlje—i drugi uobičajeni načini na koje možda niste svjesni da ste izloženi.

Kralj otrova

U viktorijanskom dobu, arsen je bio u svemu, od odjeće i tapeta do svijeća i lažnog cvijeća, ali je na kraju izbačen iz upotrebe nakon što su doktori shvatili da izloženost ubija ljude.

Poznat kao 'kralj otrova,' arsen trioksid je čak bio izborno sredstvo za ubistvo jer je bezukusan i bezmirisan otrov, koji uzrokuje grčeve u stomaku, povraćanje i proljev, bio neotkriven. Samo količina veličine graška mogla je ubiti.

Rezultati posljednjih ispitivanja: Infekcija HIV-om sada se može vrlo učinkovito liječiti

Rezultati posljednjih ispitivanja: Infekcija HIV-om sada se može vrlo učinkovito liječiti

Trovanje olovom, koje također može biti fatalno, može uzrokovati bolove u zglobovima, glavobolje, poteškoće u koncentraciji i promjene u ponašanju. "Utječe na nervni sistem, kogniciju i razvoj mozga," kaže Shearston.

Izloženost olovu u bojama uzrokovala je 'slikarsko ludilo,' za koje neki vjeruju da je možda utjecalo na Mikelanđela i Van Gogha.

Kada toksini postaju štetni?

Dakle, može li arsen i olovo u tamponima štetiti našem zdravlju?

Sarah Cady, viša menadžerica istraživanja na Državnom univerzitetu Iowa, koja nije bila uključena u studiju, smatra da prisutnost ovih metala nije zabrinjavajuća ako su koncentracije niske. "Doza čini otrov," kaže ona.

Bethany Bannow, vanredna profesorica medicine u odjelu za hematologiju i onkologiju na Univerzitetu za zdravstvo i nauku Oregon (OHSU) – također nije bila uključena u studiju – smatra da je malo vjerovatno da bi štetni nivoi metala mogli ući u naša tijela na ovaj način. "Tampon je namijenjen da upija, ne da bude upijan," kaže ona.

Ozbiljne posljedice klimatske krize: Dani traju duže, a zemlja se rotira sporije

Ozbiljne posljedice klimatske krize: Dani traju duže, a zemlja se rotira sporije

Bannow dodaje da nalaz nije veliko iznenađenje jer 'tamponi su napravljeni od pamuka, koji raste u zemlji. Ovi metali su u zemlji.'

Ali studija je otkrila visoke nivoe olova – 10 puta više od limita Američke agencije za zaštitu okoliša za pitku vodu. To nije savršeno poređenje, kaže Shearston, jer 'ne pijemo tampone, koristimo ih vaginalno,' ali napominje da vagina ima mnogo krvnih sudova i veliku površinu, što pomaže apsorpciji.

Uprkos nedavnom interesovanju za vaginalnu dostavu lijekova, koliko se može apsorbovati ostaje nedovoljno proučena oblast. "Apsolutno nam je potrebno više istraživanja," kaže Shearston.

Naučnici ne razumiju u potpunosti kako se vaginalna apsorpcija razlikuje od konzumacije kontaminanata. "Crijeva su dizajnirana da procesuiraju i apsorbuju hranjive tvari na način na koji vagina očito nije," kaže Bannow.

Ali kad hrana prolazi kroz crijeva, ono što je apsorbovano "ide u jetru da se detoksifikuje prije nego što cirkuliše kroz cijelo tijelo," kaže Shearston, i to se možda ne dešava kod vaginalne apsorpcije, pa toksične tvari možda ne budu filtrirane, objavio je National Geographic.

Planirano je više istraživanja kako bi se saznalo kako se ovaj laboratorijski rad prevodi u procese unutar ljudskog tijela. "Tijela su čudna i [u laboratoriji] ne možete u potpunosti imitirati ono što je unutar tijela," kaže Cady.

Do tada, "još ne znamo da li je to zdravstveni rizik," kaže Shearston. "Znam da je to tako nezadovoljavajući odgovor."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije