Najstarija svemirska letjelica: Voyager 1 prestala komunicirati sa Zemljom

1
Radiosarajevo.ba
Najstarija svemirska letjelica: Voyager 1 prestala komunicirati sa Zemljom
Foto: NASA / Ilustracija

NASA-in svemirski brod Voyager 1 nedavno je doživio kompjuterski kvar koji je prouzročio privremeni prekid komunikacije između sonde i njenog tima na Zemlji. Inženjeri trenutno rade na rješavanju problema dok ova zastarjela svemirska letjelica istražuje neistražena područja duž vanjskih granica Sunčevog sistema.

Voyager 1 je trenutno najudaljeniji svemirski brod od Zemlje, udaljen oko 24 milijarde kilometara. Njegov blizanac, Voyager 2, prevalio je više od 20 milijardi kilometara. Oba broda se nalaze u međuzvjezdanom prostoru, čime su jedine svemirske letjelice koje su ikada napustile heliosferu, sunčevu obalu magnetnih polja i čestica koja se proteže daleko izvan orbite Plutona.

Unatoč tome što su prvobitno dizajnirani za pet godina misije, oba Voyagera su i dalje aktivna 46 godina kasnije. Njihova izvanredno dugotrajna misija pružila je dodatne uvide u naš solarni sistem i šire, nakon što su prije desetljeća uspješno prošli pored Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna.

Neprestana prijetnja: Novi slučaj obrušavanja fasade u Sarajevu

Neprestana prijetnja: Novi slučaj obrušavanja fasade u Sarajevu

Voyager 1 ima tri računara na brodu, uključujući i sistem podataka o letu koji prikuplja informacije iz znanstvenih instrumenata i povezuje ih s inženjerskim podacima. Tim je primijetio problem 14. novembra, kada je telekomunikacijska jedinica počela slati ponavljajući obrazac nula i jedinica, sugerirajući da je sistem zaglavljen u petlji.

Unatoč tome što Voyager 1 može primati i izvršavati komande, problem s telekomunikacijskom jedinicom znači da nema povratnih naučnih ili inženjerskih podataka. Tim je već poslao naredbe za ponovno pokretanje sistema, ali još uvijek čeka na vraćanje upotrebljivih podataka.

Masivna solarna oluja danas udara u Zemlju: Mogla bi uzrokovati nestanak radija i interneta?

Masivna solarna oluja danas udara u Zemlju: Mogla bi uzrokovati nestanak radija i interneta?

Inženjeri sada pokušavaju identificirati uzrok problema prije nego što odrede sljedeće korake za rješavanje kvara, a taj proces može potrajati nekoliko sedmica. Ovo nije prvi put da je Voyager 1 doživio problem sa sistemom podataka o letu, ali trenutna situacija nije povezana s prethodnim kvarovima iz prošlih godina.

Dok tim misije želi obnoviti redoviti tok podataka s Voyagera 1, važnost ove misije leži u njenoj dugovječnosti. Voyager 1 pruža neprocjenjive podatke o promjenama u česticama i magnetskim poljima dok se kreće dalje od heliosfere. Unatoč izazovima, tim vjeruje da će pronaći rješenje kako bi nastavili ovu izuzetnu svemirsku misiju, piše CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije