Historijski dan: Prva ženska šetnja u svemiru dogodit će se ovog mjeseca

Radiosarajevo.ba
Historijski dan: Prva ženska šetnja u svemiru dogodit će se ovog mjeseca
Foto: NASA / Christina Koch i Jessica Meir

Prva ženska šetnja u svemiru zakazana je za 21. oktobar, a ovaj put, nakon što je prvi pokušaj propao u martu ove godine, svemirom će prošetati NASA-ine astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir.

U martu ove godine, Koch je trebala prošetati svemirom sa astronautkinjom Anneom McClain, koja se u međuvremenu vratila na Zemlju. Prva ženska svemirska šetnja otkazana je zbog problema sa odijelom koji je imala McClain i koja je zamolila da se historijska šetnja otkaže, a NASA ju je podržala.

"Činimo sve što možemo da pretpostavimo veličine odijela za svakog astronauta, a to baziramo na veličini odijela koje su nosili na obuci na Zemlji. U pojedinim slučajevima, kao što je to bilo s McClain, astronauti vježbaju u različitim veličinama odijela", objasnila je Brandi Dean iz NASA-inog Odjela za odnose s javnošću.

"Ipak, veličine se mijenjaju kada astronauti odu u svemiru, a zbog promjena na tijelu koje se dogode kada živimo u mikrogravitaciji. Nažalost, niti jedna obuka ne može pretpostaviti kakve će se promjene s tijelom dogoditi, pa pojedini astronauti tek saznaju da im se veličina odijela promijenila kad su otišli u svemir. 

Koch je u martu ipak šetala, ali s muškim kolegom, Nickom Hagueom. Kada su je ovaj put pitali za odijela, Koch je rekla da trenutno na Međunarodnoj svemirskoj stanici imaju dva odijela veličine M - drugo odijelo prilagodila je Koch nakon prvog neuspjeha isključivo ženske svemirske šetnje. Koch će tri puta šetati u svemiru ovog mjeseca, dvaputa će biti s astronautom Andrewom Morganom, a ona i Meir će prvu žensku šetnju u svemiru obaviti, kako je najavljeno, 21. oktobra. 

Koch je na ISS stigla 14. marta i to joj je prva svemirska misija. Ostat će gore do februara 2020, što će biti najduži boravak jedne žene na ISS-u u historiji. Prethodni rekord je držala Peggy Whitson, koja je provela 288 dana zaredom u svemiru. Inače, najduži period u svemiru proveo je astronaut Scott Kelly, koji je gore bio 340 dana.

Meir je na ISS stila ove sedmice, a, pored šetnje s Koch, šetat će i s kolegom Lucom Parmitanom. Ona će u svemiru ostati malo više od šest mjeseci. Njih dvije zajedno su vježbale šest godine, jer su članice iste klase astronauta. 

Predstojeće svemirske šetnje održat će se kako bi se zamijenile solarne baterije s lithium-ion baterijama, a očekuje se i popravka spektrometra Alpha Magnetic, što je naučni instrument koji istražuje fundamentalnu prirodu univerzuma. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije