Ovo je iznenađenje: Poslušajte zvukove helikoptera Ingenuity dok leti na Marsu

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je iznenađenje: Poslušajte zvukove helikoptera Ingenuity dok leti na Marsu
Foto: NASA / Rover Perseverance

NASA-in rover Perseverance po prvi je put snimio niskofrekventno brujanje krakova helikoptera Ingenuity dok leti kroz rijetku atmosferu na Marsu.

Svemirska agencija objavila je u petak novi snimak koju je snimio robot sa šest točkova za vrijeme izvođenja četvrtog leta, 30. aprila, ali ovaj put praćnu audio zapisom, piše Science Alert.

Skoro trominutni videozapis započinje tihom tutnjavom vjetra koji puše preko kratera Jezero, gdje je Perseverance u februaru sletio u misiji traženja znakova drevnog mikrobnog života.

Nakon polijetanja Ingenuityja može se čuti brujanje krakova dok se okreću pri gotovo 2400 okretaja u minuti na 262 metra kružnog putovanja.

Inženjeri misije nisu bili sigurni hoće li uopće zabilježiti zvuk leta. Marsovska atmosfera ima oko jedan posto gustoće planeta, zbog čega je sve mnogo tiše nego na Zemlji.

“Ovo je jako dobro iznenađenje”, rekao je David Mimoun, profesor planetarnih nauka na Institutu Superieur de l’Aeronautique et de l’Espace (ISAE-SUPAERO) u Toulouseu u Francuskoj, i znaučni voditelj mikrofona SuperCam Mars.

 Rover Perseverance - undefined

Foto: NASA: Rover Perseverance

“Proveli smo testove i simulacije koje su nam govorile da mikrofon jedva hvata zvukove helikoptera, jer atmosfera Marsa snažno prigušuje širenje zvuka”, dodao je.

SuperCam je instrument na Perseveranceu koji laserom cilja stijene iz daljine kako bi proučavao njihovo isparavanje uređajem nazvanim spektrometar koji otkriva njihov hemijski sastav. Također dolazi s mikrofonom za snimanje zvukova te tako pruža dodatne uvide u fizička svojstva proučavanih objekata. Mimoun je objasnio da će novi snimak leta Ingenuityja “biti zlatni rudnik za naše razumijevanje marsovske atmosfere”.

Osim što su tiši, zvukovi koji se emitiraju na Marsu putuju sporije nego na Zemlji zbog hladnih temperatura, koje su na površini u prosjeku minus 63 Celzijevih stupnjeva. Brzina zvuka na planetu je oko otprilike 240 metara u sekundi, u usporedbi s oko otprilike 340 metara u sekundi na Zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije