Bosanac među najuspješnijim ljudima u industriji gaminga: Napravio najpopularniju videoigru u Europi

0
Radiosarajevo.ba
Bosanac među najuspješnijim ljudima u industriji gaminga: Napravio najpopularniju videoigru u Europi
Foto: Edo Ekmeščić / Almir Brljak

Almir Brljak, rodom iz Novog Travnika, i njegov prijatelj iz djetinjstva, Alek Sinn, postigli su značajan uspjeh u gaming industriji sa njihovom videoigrom Swordsman.

Ova srednjovjekovna borilačka igra, koja je dizajnirana za PlayStation VR, stekla je ogromnu popularnost i trenutno je prva u Evropi, dok zauzima visoko drugo mjesto u Sjedinjenim Američkim Državama.

Razvoj igre započeli su s skromnim budžetom od oko 20 hiljada dolara (oko 40 hiljada KM), koji je uključivao sredstva za razvoj i marketing, dok su svoj rad obavljali bez plate. Swordsman se od svog lansiranja 2020. godine neprekidno nalazi među pet najpreuzimanijih naslova na PlayStation VR platformi, generišući milione u prihodima.

Saznajemo: Opet dojava o bombi u školi u Sarajevu

Saznajemo: Opet dojava o bombi u školi u Sarajevu

Kao vlasnik i glavni operativni direktor (Chief Operating Officer) Sinn Studija, Almir je predvodio poslovnu i marketinšku strategiju za Swordsman, koja je postala jedan od najistaknutijih naslova u gaming industriji, nadmašivši prodaju popularnih brendova poput The Walking Dead i Star Wars.

Sinn Studio, koji se nalazi u Torontu, postao je nagrađivani lider u razvoju i objavljivanju video igara virtualne stvarnosti. Danas tim broji 40 talentiranih stručnjaka, uključujući profesionalce iz renomiranih kompanija kao što su Meta, Activision Blizzard i Ubisoft.

Od Super Maria do Zelde: Nostalgično putovanje u prošlost u Nintendo muzeju

Od Super Maria do Zelde: Nostalgično putovanje u prošlost u Nintendo muzeju

U svojoj potrazi za inovacijama, Almir sarađuje s vodećim kompanijama kao što su Meta, PlayStation, ByteDance i HTC, a također djeluje kao marketinški i poslovni savjetnik za vodeće kompanije koje se bave videoigrama na sreću u virtualnoj stvarnosti. Često se pojavljuje na tehnološkim konferencijama u gradovima poput Pariza, Los Angelesa, Toronta, San Francisca, Bostona, Istanbula i Rotterdama, gdje dijeli svoja iskustva i vizije budućnosti gaming industrije.

Almir i Alek su svoja iskustva i početke otkrili u nedavnom podcastu, govoreći o tome kako je njihovo prijateljstvo dodatno učvršćeno kroz poslovno partnerstvo.

U igri Swordsman igrači imaju priliku boriti se s različitim likovima, uključujući vitezove, Vikinge, Mongole, samuraje i zombije. Igra nudi širok spektar oružja i mogućnosti prilagodbe, omogućavajući igračima da izgrade likove prema vlastitom stilu igre.

Horor igra porijeklom iz Bosne i Hercegovine: Preživite strahote u fiktivnom mjestu "Novazenica"

Horor igra porijeklom iz Bosne i Hercegovine: Preživite strahote u fiktivnom mjestu "Novazenica"

Na pitanje o izboru virtualne stvarnosti kao poslovnom smjeru, Almir i Alek ističu da su prepoznali potencijal ovog tržišta već prije nekoliko godina. Virtuelna stvarnost pruža korisnicima impresivno iskustvo koje uključuje 3D vizualizacije i praćenje pokreta, čime se postiže osjećaj uranjanja u virtualni svijet.

Almir je nedavno izrazio zahvalnost na uspjehu videoigre, ističući: "Swordsman je bio ogroman poduhvat, kako lično tako i profesionalno. Svaki dan sam ponizan njegovim uspjehom i veoma sam uzbuđen zbog njegove budućnosti. Imamo velike planove i jedva čekamo da ih podijelimo s svijetom."

Trenutno, Sinn Studio radi na novoj igri pod nazivom Battlegrounds, besplatnoj borbenoj igri za koju Almir vjeruje da ima potencijal postati najpopularnija igra u virtualnoj stvarnosti. Njegov dugoročni cilj je dovesti industriju virtualne stvarnosti u Bosnu i Hercegovinu, kako bi se mlade generacije pripremile za budućnost tehnologije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije