Bakterija na ISS-u mutirala u nešto što nikad nismo vidjeli na Zemlji?

1
Radiosarajevo.ba
Bakterija na ISS-u mutirala u nešto što nikad nismo vidjeli na Zemlji?
Foto: NASA / Bakterija na ISS-u mutirala

Filmovi i TV emisije ostavljaju dojam da su svemirske stanice sterilno, čisto okruženje. Ali gdje god ima ljudi, tu su i sve bakterije koje donosimo sa sobom.

Pa su se tako bakterije "smjestile" i u Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) gdje je uočeno kako se vrsta razlikuje od svojih zemaljskih pandana. Bakterije o kojima je riječ su sojevi Enterobacter bugandensis.

Ovo je oportunistički patogen, što znači da može uzrokovati bolest samo ako je organizam domaćina već "uznemiren", primjerice ako se već bori s bolešću ili ako je imunokompromitiran. Bakterija je poznata po tome što je otporna na više lijekova, što znači da nekoliko antibiotskih tretmana više nije učinkovito u borbi protiv nje.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Stoga je vrlo važno razumjeti kako se ova bakterija ponaša u svemiru.

Pet sojeva ove bakterije pronađeno je na ISS-u 2018. godine, a novi rad javlja o postojanju 13 sojeva na svemirskoj stanici. Dok je prethodna analiza izvijestila o sličnostima, dublji genetski rad sugerira da su pod stresom takvog jedinstvenog okruženja sojevi ISS-a mogli mutirati na više načina kako bi postali i genetski i funkcionalno različiti od E. bugandensis koju nalazimo na Zemlji.

"Identificirali smo određene gene iz naše studije koji su isključivo prisutni u organizmima povezanim s ISS-om, ali ne i u njihovom zemaljskom dvojniku", napisali su autori u radu.

NASA objavila plan: Kako će ISS iz svemira srušiti u 'vodeno groblje' na Zemlji

NASA objavila plan: Kako će ISS iz svemira srušiti u 'vodeno groblje' na Zemlji

Razumijevanje načina na koji bakterije evoluiraju u svemiru važno je za zaštitu zdravlja astronauta i za izradu alternativnih pristupa borbi protiv ovih patogena. U slučaju ovih svježe evoluiranih sojeva, njihova prilagodba mikrogravitaciji mogla bi sakriti njihove Ahilove pete.

"Ovi bi geni potencijalno mogli poslužiti kao vrijedne mete za terapiju protiv patogenih mikroorganizama u jedinstvenom okruženju IS-a", nastavili su autori.

Istraživački tim priznaje neka ograničenja u genetskoj analizi pa ne mogu bez sumnje reći da su ovi sojevi takvi kakvi jesu zbog prostora i samo prostora. Ipak, postoji mnogo uvjerljivih dokaza, naveli su. Studija je objavljena u časopisu Microbiome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije