Škafa dvije godine od velikog požara otvara svoja vrata: Želim ostvariti očev san

F. Z.
Škafa dvije godine od velikog požara otvara svoja vrata: Želim ostvariti očev san
Foto: Arhiv / Alem Karalić, prvi čovjek Škafe

Krajem jula 2016. godine u tržnom centru Škafa u Rakovici došlo je do velikog požara u kojem je ovaj objekat u potpunosti izgorio. Dvije godine ranije u poplavama 2014. godine u Maglaju stradao je glavni magacin Škafe. Šteta je tada procijenjena na 1.2 miliona KM, a bez posla je ostalo 300 radnika.

Nevoljama porodice Karalić koja stoji iza ovog biznisa tu nije bio kraj. Glava porodice i prvi čovjek Škafe nešto više od šest mjeseci nakon požara u Rakovici preminuo je uslijed srčanog udara. Sva odgovornost pala je na pleća njegovog sina Alema, a u liku i djelu oca pronašao je snagu da nastavi s radom i u spomen na njega nastaviti graditi porodični biznis.

"Imali smo veliku nesreću koja se brojala u desetinama miliona maraka. To jeste bila velika nesreća, ali gubitak mog oca, vlasnika i osnivača firme Škafa bila je naša najveća tragedija i gubitak. On je pola godine nakon požara preminuo. Nakon toga smo majka, mlađa sestra i ja nastavili da radimo i da se borimo. Nakon toga smo otvorili još tri poslovnice u Maglaju, Sarajevu i Konjicu. Otvaranje starog objekta je neka kruna našeg rada. Tu je sve počelo i ne namjeravamo tu stati", kaže Karalić.

Nakon velikog požara zbog kojeg su brojni radnici ostali bez posla, Škafa nije mirovala, a Karalić kaže kako je svim radnicima pronađen posao. Ističe i kako želi ostvariti očev san o 1.000 zaposlenih radnika.

"Mi smo se potrudili da svakom radniku proanđemo posao. Nama je tada sve izgorilo i bili smo prisiljeni da zatvorimo sedam - osam poslovnica. Potrudili smo se da svima nađemo posao, što kod poslovnih partnera, što kod konkurenata. U novom - starom objektu bit će zaposleno 20 radnika, čime bi došli na cifru od 60 radnika u Škafi u ovom trenutku. Mi imamo u planu otvaranje i novih objekata i želimo zaposliti još ljudi. Moj san je da ostvarim očev san, a to je 1000 radnika koje bi zaposlila Škafa. Potop u Maglaju je ugasio taj san, jer tada je Škafa brojala 512 radnika", kaže Karalić i nastavlja:

"Ja vjerujem da čovjek živi dok živi njegovo djelo. Imao sam veliki motiv da se nastavi raditi zbog toga. Na neki način ne želim dopustiti da moj otac umre. On se čitav svoj život borio, mi nismo imali nekih vikendica i bijesnih automobila. Trudio se da pomaže ljudima i da živi skromno. Odgovornost je bila velika da se nastavi i ja od nje nikada nisam bježao. Držimo se zajedno kao porodica, sa našim partnerima, radnicima koji su dio porodice i prebrodili smo tu krizu. Ovo je divna država i u ovoj državi se može napredovati. Volim ove ljude, ovu državu i nikada nisam želio otići odavde. Moj otac se uvijek vodio tim putem i uvijek se trudio da pomogne ljudima kojima treba pomoći. Ja samo želim nastaviti njegov put. Treba pomogati ljudima kojima je to potrebno, siguran sam da se to na kraju uvijek vrati", kaže Karalić.

Prema riječima Karalića Škafa će se uskoro vratiti u Zenicu, a trenutno imaju sedam objekata, četiri u Sarajevu i po jedan u Maglaju, Goraždu i Konjicu. Ističe kako će uskoro početi i sa proizvodnjom zdrave hrane. Ističe kako želi da se Škafa razlikuje od ostalih po nižim cijenama osnovnih životnih namirnicma, među kojima su u prvom redu brašno, ulje, šećer...

Škafa će biti otvorena u subotu u osam sati i 30 minuta, a na otvaranju će biti upriličen bogat program, pokloni kupcima, mega-roštiljada, a Karalić kaže kako posebna pozivnica ne treba i da su svi dobrodošli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije