Sa školske prakse na posao: Tri djevojke upravljaju mašinom od 2 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Sa školske prakse na posao: Tri djevojke upravljaju mašinom od 2 miliona KM
Tri svršenice Srednje mašinske škole danas upravljaju mašinom vrijednom dva miliona konvertibilnih maraka.

Aleksandra Kutlača, Amela Karačić i Elma Elkazović rade u prijedorskom “Kromeksu”, firmi za obradu metala, u kojoj su dobile stalno zaposlenje.

Posao su zaslužile jer su svoje vještine pokazale na praksi koju je ta firma organizovala za maturante Mašinske škole. Preskupo čudo tehnike je laser na kome su se cure odlično snašle.

“Moje radno mjesto je da radim na laseru. Mnogo sam postigla sa drugaricama Amelom i Elmom”, kaže Aleksandra Kutlača.

“Radno mjesto obuhvata od samog slaganja crteža na računaru do unosa u mašinu”, navodi Amela Kararić. Na pitanje da li se boji da bi mogle nešto da pokvare odgovara: “Naravno, uvijek postoji neki određeni strah prije posla, ali uz dobru pripremu i plan kako ćemo nešto da uradimo, nema potrebe za tim”.

Mišljenja su da se srednjoškolci u BiH ne trebaju lako predavati misleći da nema dobrog bez posla bez fakulteta ni dobre plate u zanatima. Elma kaže da ona i njene radne kolegice dokazuju suprotno.

“Svim učenicima poruka da što bolje uče i imaju što bolje rezultate i što bolje se pokažu, jer uvijek ima šanse za one koji su najbolji. Ja uvijek kažem da ima posla za one koji žele da rade”, riječi su Elme Elkazović, piše ATV.

"CNC tehnologija, kako u mašinstvu tako i u drvoprerađivačkoj industriji, jeste zanimanje budućnosti i mislimo da će učenici u ovoj školi moći da steknu ona znanja koja očekuju, tj, sve kvalifkacije koje su potrebne da bi mogli da odgovore tržištu rada i poslodavca kod koga se zaposle”, pojašnjava Dijana Šobot, direktor Mašinske škole Prijedor.

Mladi iskazuju sve više interesa za zanate, navode iz ove prijedorske škole.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije