Poslodavci jedinstveni: Krajnje je vrijeme za izmjene Zakona o PDV-u

K. Silajdžija
Poslodavci jedinstveni: Krajnje je vrijeme za izmjene Zakona o PDV-u
Porez na dodanu vrijednost (PDV) u Bosni i Hercegovini se naplaćuje od 1. januara 2006. godine i već više od 12 godina poduzetnici i građani imaju primjedbe na PDV.

Glavne primjedbe poslodavaca u BiH ticale su se problema plaća PDV-a po izdatoj, a ne prema naplaćenoj fakturi. Takva odredba Zakona o PDV-uz omogućila je državi da sebe namiri, dok su poslodavci bili prisiljeni platiti porez na dodanu vrijednosti, iako nisu naplatili fakturu od klijenta.

Ova odredba značajno je otežala poslovanje realnog sektora, naročito malih i srednjih firmi. Dio primjedbi odnosio se i na plaćanje PDV-a do 10. dana u mjesecu, te je predloženo da to bude posljednji dan u mjesecu.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda u izjavi za Radiosarajevo.ba rekao je da je nakon 11 godina stvoren ambijent da se donesu izmjene Zakona o PDV-u, kao jedan od načina da se poboljša poslovni ambijent i osavremeni oblast indirektnog oporezivanja.

"Želimo zakon pogodan današnjem trenutku, poslovnoj zajednici, ali i državi", rekao je Bevanda.

Poslovna zajednica uglavnom s oprezom reagira na najavljene izmjene Zakona o PDV-u.

Mladen Pandurević iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH za Radiosarajevo.ba kaže da bi bilo poželjno izmjeniti odredbe o naplati od PDV-a od naplaćene fakture, a ne od izdane.

57dae977-c654-4cf2-a5a3-1e8e0a0a0a6c-mladen-pandurevic-690x480.jpg - undefined

Mladen Pandurević

Iako je to poželjno, ne vjerujem da bi se to moglo desiti. Ukoliko bi se to usvojilo, to bi bila fantastična stvar za našu privredu. Odredbe koje se tiču plaćanja PDV-a posljednji dan u mjesecu, a ne svakog 10. dana su također bile jedna od naših predloženih mjera i svakako pozdravljam potez ukoliko bude usvojen i ovaj prijedlog”, navodi Pandurević.

Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara Tomislav Majić, spomenuo je da sadašnje odredbe o plaćanju PDV-a po izdatoj, a ne po naplaćenoj fakturi su mnoga mala i srednja poduzeća odvele u gašenje.

"Već tri do pet godina Udruženje LiNK je zagovaralo kod vlasti izmjene zakona. Moraju se dati olakšice poduzetnicima kako bi došlo do poboljšanja poslovne klime, naročito u sektoru malih i srednjih firmi. Velike kompanije nekako mogu izdržati u dosadašnjem stanju, ali male firme prisiljene su podizati kredite da bi platile državi PDV. Onda se desi da nikada ne naplate fakturu od klijenta za svoj proizvod ili uslugu, a pri tome država neće sudski da zaštiti proizvođače ili prodavače od takvih slučajeva”, naveo je Majić.

Prema njegovim riječima, odavno je sazrjelo vrijeme za izmjene Zakona o PDV-u, jer država ne primjećuje trend gašenja malih i srednjih firmi, zbog loše poslovne klime.

570e3e4c-da74-432b-9d1c-24990a0a0a80-tomislav-majic-preview.JPG - undefined

Tomislav Majić

Ako prođemo po bilo kojem gradu vidjet ćemo veliki broj zatvorenih poslovnih prostora gdje su nekad radile male i srednje firme. One nisu mogle podnijeti opterećenja i namete. Došlo je krajnje vrijeme da se olakšaju uvjeti poslovanja”, napominje naš sagovornik.

Na pitanje, koliko će eventualno uvođenje diferencirane stope PDV-a utjecati na životni standard, Majić je rekao da je to prekomplicirano za sadašnji administrativni aparat.

“Oni nisu obučeni niti spremni za takve inovacije, tako da mislim da od toga neće biti ništa. Bilo bi poželjno da se na lijekove, hljeb i knjige stopa PDV-a bude veoma niska, dok na luksuznu robu tipa skupih automobila, mirisa, cigareae ta stopa bude puno veća”, zaključuje predsjednik Udruženja LiNK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije