Otvoren Јahorina ekonomski forum, u fokusu regionalna saradnja

Radiosarajevo.ba
Otvoren Јahorina ekonomski forum, u fokusu regionalna saradnja
Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas na Jahorini da Srbija izvozi više u BiH nego u Kinu, Rusiju i SAD zajedno i istakla da se jačanjem ekonomije Srbije može očekivati bolja saradnja sa BiH.

"Odlična ekonomska situacija u Srbiji je dobra vijest i za BiH i region, jer se jačanjem privrede Srbije može očekivati veći nivo investicija i dalje jačanje ekonomske saradnje", poručila je Brnabić na "Jahorina ekonomskom forumu 2018".  

Brnabić je, u uvodnom obraćanju na skupu, navela da je robna razmjena Srbije i BiH prošle godine iznosila milijardu i 700 miliona eura, što je rast od 13,6 posto u odnosu na 2016. godinu.

"Ne postoji nijedno tržište u regionu na kojem Srbija bilježi tako dobre rezultate u izvozu i s kojim ostvaruje veći obim robne razmene kao tržište BiH. O značaju BiH kao vanjskotrgovinskog partnera i izvozne destinacije govori činjenica da se čak 44 posto robne razmjene Srbije u okviru CEFT-a odnosi na BiH", naglasila je Brnabić.  

Prema njenim riječima, Srbija je za BiH treći najvažniji strani investitor - iza Austrije i Hrvatske sa do do sada uloženih 1.100.000.000 eura.

"Tržište BiH ostaje veoma otvoreno za kompanije iz Srbije", istakla je Brnabić.

Ona je upozorila da lideri zemalja u regionu ne smiju dozvoliti da prošlost diktira budućnost.

"Iza nas su godine velikih izazova, nerazumijevanja, privrednog urušavanja i stradanja naših naroda. Mora postojati razumijevanje i politička volja svih strana za intenziviranje saradnje, umjesto da se proces koči akcentovanjem brojnih otvorenih bilateralnih pitanja", smatra Brnabić, javlja Srna.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović istakao je značaj integrisanja, inoviranja i investiranja.

"Prvo treba da se integrišemo unutar BiH, a potom regiona, te kao takvi dočekamo integracije u EU. Naš primarni cilj trebalo bi da budu naši susjedi na zapadnom Balkanu", poručio je Čović.

Prema njegovim riječima, potrebno je i inoviranje u svakom segmentu života i rada.

"Ne postoji resurs koji koristimo koji nije podložan inoviranju. Moramo promijeniti sistem obrazovanja da bismo mogli da pratimo sve što se dešava u svijetu u narednim godinama", naglasio je Čović i istakao da investiranje daje šansu da se snažnije zakorači u susjedstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije