Guverner Centralne banke o štampanju novca u BiH, uvođenju eura...

Fena
Guverner Centralne banke o štampanju novca u BiH, uvođenju eura...
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Monetarna politika u BiH je nepromijenjena od osnivanja Centralne banke BiH i funkcionira na načelu aranžmana valutnoga odbora.

I dalje svaka novčanica i kovanica konvertibilne marke ima puno pokriće u sidrenoj valuti, euru, kao što je od prvog dana imala puno pokriće u njemačkoj marki, izjavio je za današnje izdanje Večernjeg lista guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

Softić je mišljenja kako štampanje novca nije dobro rješenje, iako se neki političari javno zalažu za to, kazavši kako su pozivi na štampanje novca kako bi se "potpomogla" bh. ekonomija neutemeljeni iz nekoliko osnova.

"Monetarna politika zemlje može biti izmijenjena, ali za to moraju postojati valjani razlozi, a postoji i ustavna i zakonska procedura za takav potez. Jedna od hipoteza u međunarodnoj ekonomiji je ona o nemogućem trojstvu, koja kaže kako je moguće istodobno postići samo dva od sljedeća tri cilja: neovisna monetarna politika (ne u, isključivo, političkom kontekstu), fiksan devizni tečaj i slobodni tokovi kapitala", kazao je Softić.

Dodao je kako je određeno da će BiH imati fiksan devizni tečaj i slobodne tokove kapitala, ali da će se odreći utjecaja na visinu kamatnih stopa u zemlji.

Na pitanje je li u slučaju BiH moguće donijeti odluku o napuštanju deviznoga tečaja, Softić je odgovorio kako je moguće, ali kako ni jedan od standardnih pokazatelja ne upućuje da je rigidna monetarna politika u uvjetima aranžmana valutnoga odbora razlog relativno slabog ekonomskog rasta.

Po njegovim riječima, vrlo je upitna i uspješnost Centralne banke u postizanju i održavanju ciljane razine inflacije.

Ustvrdio je kako male, otvorene ekonomije, kao što je BiH, u pravilu, niti imaju dovoljne rezerve hrane, niti energenata, ni deviznih rezervi kako bi mogle uspješno upravljati općom razinom cijena, ili inflacijom u zemlji.

Komentirao je i izjavu predsjednika RS-a koji je više puta izjavio da je apsurdno što se vladama u BiH ne omogućava zaduživanje kod Centralne banke te optužio strance da to onemogućavaju kako bi se vlade zaduživale kod komercijalnih banaka uz znatno veću kamatu.

"Zbog svoje prirode, centralne banke su vrlo konzervativni investitori te se njihove investicijske politike prvenstveno zasnivaju na načelima koji će osigurati odgovarajuću kapitaliziranost, potom likvidnost, a tek na kraju se investicijska politika centralnih banaka vodi načelom profitabilnosti", ocijenio je guverner Centralne banke BiH.

Dodao je kako je kreditni rizik kod ulaganja minimiziran pravilima da je ulaganje deviznih rezervi dopušteno isključivo u dužničke papire vlada i centralnih banaka odabranih zemalja eurozone, i to onih s visokim suverenim rejtingom.

Po njegovom mišljenju, izravno kreditiranje vlade od Centralne banke je koncept koji je u svijetu prevladan jer je povijesno utvrđeno da kreditiranje vlade rezultira gubljenjem neovisnosti centralne banke i, posljedično, hiperinflacijom.

Na pitanje koliko je realno uvođenje eura u BiH, Softić je kazao kako je tečaj nacionalne valute čvrsto vezan uz euro već 20 godina, a da sama zamjena KM eurom ne bi prouzročila ništa, ali da bi to predstavljalo jednostranu euroizaciju bez suglasnosti Europske centralne banke i ujedno takav potez je neprimjeren državi koja je upravo predala zahtjev za kandidacijski status u EU.

Na upit koliko je istine u tvrdnjama da je dijaspora glavni "uvoznik" deviznih sredstava u BiH, Softić je odgovorio kako je sigurno da sredstva koja šalje dijaspora, predstavljaju značajan element stabilizacije platnobilančne pozicije, ali da se ipak, ne može tvrditi da je dijaspora glavni uzrok rasta deviznih sredstava u BiH.

 Što se tiče utjecaja političke situacije na ekonomiju i priljev stranih investicija, Softić smatra kako je sigurno da politička nestabilnost u određenoj mjeri može utjecati na procjene prilikom donošenja odluka o investiranju u BiH. Zbog toga je po njegovom mišljenju, nužno usmjeriti resurse u ekonomski razvoj zemlje, proces europskih integracija i ispunjavanje zahtjeva iz Reformske agende, te osigurati pozitivan rejting BiH.

"U kontekstu međunarodnog rejtinga zemlje, stabilnost valute, monetarne politike i financijskog sustava predstavlja važan stup stabilnosti BiH te će Centralna banka BiH, u okviru svog mandata, nastaviti igrati aktivnu ulogu u ispunjavanju ovih značajnih ciljeva", zaključio je guverner Centralne banke BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije