Savjeti / Prestaje obaveza zimske opreme: Zašto ljetne gume i koje su najbolje na testu

15. 04. 2019. u 07:24:00 J. M.

Shares: 0

Od danas – 15. aprila u Bosni i Hercegovini prestaje važenje obavezne upotrebe zimske opreme u saobraćaju.

Ipak, neki vozači ne odlučuju se za zamjenu guma nego ostavljaju zimske pneumatike na svojim vozilima, Razlog: Za razliku od obaveze posjedovanja zimske opreme, tokom toplijih mjeseci ne postoji nikakvo ograničenje kada je riječ o automobilskoj obući, pa vozači nastoje "uštedjeti".

Zapravo, riskiraju da im se ispostavi mnogo skuplji račun. Stručnjaci savjetuju upotrebu ljetnih guma i ističu njihove osjetne prednosti kod izdržljivosti u poređenju sa zimskim gumama. Kod viših temperatura ljetne gume osiguravaju veću sigurnost, poboljšanu upravljivost i prianjanje te manju potrošnju goriva.

Ljetne gume imaju veće i kruće blokove gazne površine koje se manje savijaju u zavojima i pri skretanju. Takav koncept gumama osigurava bolje prianjanje i upravljivost te kraći zaustavni put, koji u kritičnim situacijama može biti od odlučujućeg značaja. 

Razlika u dužini zaustavnog puta između zimske i ljetne gume kod temperatura iznad 15 stepeni Celzijusa može biti i 6-7 metara u korist ljetne gume, što je gotovo petina zaustavnog puta savremenoga automobila (100-0 km/h).

Šta sve treba znati o ljetnim gumama

Zimske gume – zbog potrebe za postizanjem boljeg trenja na klizavoj podlozi i niskim temperaturama – imaju veći otpor kotrljanju što donosi rast potrošnje goriva, minimalno 15 procenata.

kocioni_put.jpg - undefined

Infografika: Goodyear/Radiosarajevo.ba

Osim smanjenog nivoa sigurnosti i više potrošnje goriva, vozači koji tokom toplijih godišnjih doba ostanu na zimskim gumama moraju računati i na habanje pneumatika.

Zimske gume se zbog višeg postotka dodane silike osjetno mekše od ljetnih, pa se na višim temperaturama znatno više troše. To im skraćuje životni vijek, ali i smanjuje sposobnost u zimskim uvjetima.

Dakle, nema dilema da je pravi trenutak za povratak na ljetne gume, samo koje odabrati?

Test ljetnih guma 205/55 R16

Nedavno su Udruženje za tehnički nadzor (GTÜ) i Auto Club Europa (ACE) ispitali 9 guma najprodavanije dimenzije 205/55 R 16, koja se susreće na kompaktnim i starijim automobilima srednje klase.

U fokusu su bili pneumativi koji koštaju do 100 eura po komadu, a ispitano je njihovo ponašanje na suhoj i mokroj cesti, te troškovi nabavke i eksploatacije (cijena gume, potrošnja goriva, habanje pneumatika).

Kao i obično na testovima ljetnih guma, ispitani proizvodi su prilično ujednačeni na suhoj csti, a odlučuju razliku čini ponašanje na mokrom.

gume_test_01_gotovo_02.jpg - undefined

Infografika: ACE/Radiosarajevo.ba

Tu se najbolje pokazala guma Nokia Wetproof i pomalo neočekivano odnijela pobjedu na testu. Po jedan bod zaostali su Dunlop Sport BluResponse i Continental Premium Contact 6, gume koje su, poput Nokiana zaslužile ocjenu "posebno preporučljiv".

Slijedi pet "preporučljivih" guma – Bridgestone Turanza T005, Falken ZIEX ZE310 EcoRun, Goodyear EfficientGrip Performance, Hankon Ventus Prime, Michelin Primacy 4 – dok je na začelju "uslovno preporučljivi" Pirelli Cinturato P7.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA