Bugatti predstavio najnoviji model: Devet miliona eura, a bit će ih samo 10

Radiosarajevo.ba
Bugatti predstavio najnoviji model: Devet miliona eura, a bit će ih samo 10
PrtScr / Bugatti Centodieci

Bugatti je predstavio najskuplji model u svojoj ponudi pod nazivom Centodieci, čija cijena iznosi vrtoglavih devet miliona dolara. Ekskluzivnost ovog modela dolazi iz činjenice da će ih proizvesti samo 10.

Centodiecei je automobil izvanrednih sportskih karakteristika, sa ugrađenim motorom od 16 cilindara i snagom od 1600 konjskih snaga.

Brzinu od 100 km/h postiže za 2,4 sekunde, do 200 km/h za 6,1 sekundu, do 300 km/h “stiže” za 13,1 sekundu. Maksimalna brzina mu je 420 km/h, ali je elektronski ograničen, odnosno stavljena je blokada na 380 km/h.

Centodieci (čentodijeći) na italijanskom jeziku znači 110, što po imenu i dizajnu automobila poznavaoce Bugattijeve istorije odmah asocira na čuveni model EB110 iz druge polovine 90-tih, piše CNN.

U tom periodu kompanija je ulagala velike napore da povrati ugled u automobilskom svijetu i tako je nastao popularni EB110 omiljen profesionalnim vozačima i ljubiteljima automobilizma uopšte.

Međutim, pored velikog uspjeha ovog automobila, poslovanje Bugatija se nije značajno popravilo i 1998. godine, kupovinom većinskog dijela akcija, Folksvagen ga spasava od bankrota.

Za sada je proizveden samo jedan od ukupno 10, koliko je planirano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije