Deset najopasnijih stvari koje možete uraditi dok vozite automobil

0
Radiosarajevo.ba
Deset najopasnijih stvari koje možete uraditi dok vozite automobil
Foto: MSN / Vožnja po eksretmnim uslovima

Ogromna većina saobraćajnih nesreća uzrokovana je ljudskom greškom, tako da ih je moguće u potpunosti spriječiti.

Svi mi tokom vremena razvijamo loše navike za volanom, poput prebrze vožnje ili jedenja u automobilu u pokretu.

Pogledali smo podatke Nacionalne uprave za sigurnost u saobraćaju na autoputu (NHTSA) i Američke automobilske asocijacije (AAA) kako bismo izdvojili najopasnije stvari koje možete učiniti u automobilu, piše portal MSN.

Iz korita rijeke Doljanke izvučeno tijelo muškarca

Iz korita rijeke Doljanke izvučeno tijelo muškarca

Od najstarijih do najnovijih: Ovo su najzanimljiviji policijski automobili kroz historiju

Od najstarijih do najnovijih: Ovo su najzanimljiviji policijski automobili kroz historiju

Vožnja sa slušalicama

Ako je radio u vašem automobilu pokvaren ili ga uopšte nemate, slušanje muzike preko slušalica može zvučati kao atraktivna alternativa vožnji u tišini. Nije - odvaja vas od vanjskog svijeta. Možda nećete čuti nekoga kako svira ili motocikl koji će vas proći

Vožnja sa slušalicama
Foto: MSN: Vožnja sa slušalicama

Vožnja u pijanom stanju

NHTSA je izvijestila da skoro 30 ljudi u Sjedinjenim Državama pogine svaki dan u nesrećama povezanim s vožnjom u pijanom stanju. Iako se nesreće dešavaju, ove smrti se u potpunosti mogu spriječiti. Efekti vožnje u pijanom stanju su dokazani i dobro poznati, a rješenje ne može biti jednostavnije: ako vozite, nemojte piti. Ako pijete, nemojte voziti.

Vožnja u pijanom stanju
Foto: MSN: Vožnja u pijanom stanju

Vožnja pod dejstvom marihuane

Rekreativna marihuana je legalna u sve većem broju američkih država, ali to ne znači da je takva vožnja u okviru zakona. Vožnja visoko je jednako opasna i jednako nezakonita kao i vožnja u pijanom stanju, ali istraživanje AAA pokazuje da je 14,8 miliona vozača prijavilo da su sjeli za volan u roku od jednog sata nakon upotrebe marihuane. Ista studija je pokazala da gotovo 70% Amerikanaca misli da je malo vjerovatno da će ih uhvatiti ako voze u takvom stanju.

Vožnja pod dejstvom marihuane
Foto: MSN: Vožnja pod dejstvom marihuane

Vožnja u umornom/pospanom stanju

U 2018. godini, AAA fondacija za sigurnost saobraćaja objavila je da 9,5 posto nesreća uključuje pospane vozače. Istraživači su zaključili da je vožnja od samo pet sati sna jednako opasna kao i vožnja u pijanom stanju.

"Jedini protuotrov za pospanost je san", istakao je AAA.

Red Bull vam neće dati krila za volanom, kao ni dupli espresso. Zaustavite se na "20-minutni san", ako počnete da lutate u svojoj traci ili ako vam se oči počnu zatvarati.

Vožnja kada ste pospani
Foto: MSN: Vožnja kada ste pospani

(Ne)vezanje pojasa

Nikada nije dobra ideja voziti se bez pojasa, čak i ako putujete u Volkswagen autobusu iz 1973. godine u kojem se od vas očekuje da obavljate poslove u zgužvanoj zoni. Bez pojasa je još opasnije u automobilu novijeg modela opremljenom vazdušnim jastucima. Ako se sudarite, bit ćete projektovani prema volanu dok se zračni jastuk aktivira u suprotnom smjeru. To nije sjajan recept za preživljavanje.

Vožnja bez vezivanja pojasa
Foto: MSN: Vožnja bez vezivanja pojasa

Previše se oslanjate na elektronska pomagala za vožnju

Elektronska pomagala u vožnji kao što su prilagodljivi tempomat, pomoć pri održavanju trake i automatsko kočenje u nuždi pomažu da vaše putovanje bude sigurnije, ali ne daju vašem automobilu mogućnosti bez vozača. Iako vaš automobil može znati kada treba kočiti ili upravljati, i dalje morate držati obje ruke na volanu i oba oka na putu. Isto važi i za pomoć pri parkiranju; posjedovanje senzora za parkiranje i stražnje kamere nije izgovor da bacite automobil u rikverc i idete ravno bez pogleda oko sebe.

Vožnja sa tempomatom
Foto: MSN: Vožnja sa tempomatom

Vožnja sa koljenima

Vožnja s koljenima je primamljiva, posebno kada vam se ruke umore tokom dugog putovanja, ali je odličan način da svoj automobil nabijete u zid. Iako su izgledi da možete nastaviti ići u razumnoj pravoj liniji, bez da držite bilo koju ruku na volanu, daleko teže izbjeći ćete drugi automobil, divlju životinju ili "ledenu mrlju", ako se oslanjate na svoja koljena da biste upravljati. Probajte paralelno parkiranje koljenima ako nam ne vjerujete.

Vožnja koljenima
Foto: MSN: Vožnja koljenima

Držanje razmaka

Što se približavate vozilu ispred sebe, manja je vjerovatnoća da ćete stati na vrijeme ako ono naglo uspori. To je osnovna fizika. Održavajte razmak od najmanje dvije sekunde između vašeg automobila i onog ispred kako biste bili sigurni da imate dovoljno vremena da pritisnete kočnice ili upravljate ako je potrebno.

Vožnja bez razmaka
Foto: MSN: Vožnja bez razmaka

Jedenje tokom vožnje

Jedenje tokom vožnje povećava šanse za sudar za 80 posto, prema NHTSA. Pronađite sigurno mjesto za zaustavljanje kada dođe vrijeme za užinu.

Jelo u vožnji
Foto: MSN: Jelo u vožnji

Vožnja po ekstremnim vremenskim uslovima

Izbjegavajte vožnju po snijegu i kiši kada je to moguće. Postoje trenuci kada ne možete ostati kod kuće, naravno, ali ako putovanje nije hitno, uvijek je bolje pričekati da se vremenski uslovi poboljšaju i putevi oslobode nego pokušati proći kroz metar snijega u Toyoti Corolli.

Vožnja po eksretmnim uslovima
Foto: MSN: Vožnja po eksretmnim uslovima

Ostale korisne savjete pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije