Zbog suše u Italiji prijeti nestašica riže: Cijena sjemena porasla tri puta više u odnosu na ostalo

1
AA
Zbog suše u Italiji prijeti nestašica riže: Cijena sjemena porasla tri puta više u odnosu na ostalo
Foto: Unsplash / Riža

Sjevernu Italiju i dolinu rijeke Po, odakle dolazi polovina stočarske proizvodnje, pogodila je suša, zbog čega je ugrožena i proizvodnja riže.

Italija je vodeći proizvođač riže u Evropi. Većina se uzgaja u dolini rijeke Po, koja je sa svojih 652 kilometara najveća i najduža italijanska rijeka, koja se zbog suše suočava s veoma niskim vodostajem.

Velika jezera također trpe posljedice suše. Prema Consortium Enti Regolatori dei Grandi Laghiju, službenoj agenciji koja prikuplja podatke o vodnom stanju, jezero Garda je napunjeno 35,7 posto, Maggiore 38, a Como svega 19,4 posto.

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

Scenario je sličan onom u julu prošle godine kada je Italija doživjela jednu od najozbiljnijih hidričnih kriza posljednjih godina. Ispod mosta Ponte delle Barche, preko rijeke Ticino, samo je nekoliko čamaca u dodiru s vodom. Ostali leže na suhom kamenju. Situacija nije drugačija ni na ušću rijeke Ticino i Po, gdje su nastali pješčani otoci nasred korita.

Poljoprivrednici su veoma zabrinuti. Coldiretti, najistaknutije i najveće italijansko udruženje farmera, saopćilo je da će usjevi – posebno riža, pretrpjeti smanjenje.

Užasna suša u Italiji: Frizeri glave ispiru samo jednom, voda se smije samo piti...

Užasna suša u Italiji: Frizeri glave ispiru samo jednom, voda se smije samo piti...

"Podaci o napunjenosti jezera su zabrinjavajući kada uporedimo njihov današnji nivo sa onim iz februara prošle godine. Situacija je sada gora od one prošle godine kada je cijeli italijanski poljoprivredni sektor izgubio šest milijardi eura zbog suše. U slučaju da se situacija ponovi, to za kompanije ne bi bilo podnošljivo", kazao je Luigi Simonazzi iz udruženja Coldiretti, dodajući da će se prema najnovijim prognozama sjetve, prinos riže u Italiji smanjiti za skoro osam hiljada hektara.

Dodao je da s obzirom na to da je Po na granici da presuši, u opasnosti trećina italijanske hrane koja se proizvodi upravo na tom području.

Farmer Fabio Camisani tvrdi da su njive, koje bi u ovo doba godine trebale biti vlažne, potpuno su presušile.

Prošle godine Camisanijeva kompanija izgubila je 250 tona riže, ali su uspjeli da opstanu uz ogromne žrtve.

"Ove godine nećemo ni sijati rižu ako tako ostane. Tu je još jedan problem: kako je prošle godine zbog suše smanjena proizvodnja riže, cijena sjemena je nedavno porasla tri puta više u odnosu na sve ostalo. Rezervisao sam ga, ali ga još nisam naručio. Čekam da se vrijeme popravi i nadam se da će biti vode, u suprotnom ću morati promijeniti usjeve", rekao je Camisani.

Legambiente, ekološko udruženje u Italiji, također je zabrinuto zbog nedostatka snježnih padavina na Alpama. Udruženje je uputilo apel italijanskoj Vladi da definište nacionalnu strategiju upravljanja vodama, koja ima za cilj podstaknuti kontrolisano punjenje vodnog sloja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije