Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

0
Radiosarajevo.ba
Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva
FOTO: AA / Muzej u Angoli

Vlada Portugala je saopćila da odbija pokrenuti bilo kakav proces za isplatu odštete za zločine počinjene tokom transatlantskog ropstva i kolonijalne ere, suprotno ranijim izjavama predsjednika Marcela Rebelo de Sousa.

Od 15. do 19. stoljeća, 6 miliona Afrikanaca je oteto i prisilno prevezeno preko Atlantika portugalskim brodovima i prodato u ropstvo, uglavnom u Brazilu.

Rebelo de Sousa je u subotu izjavio da Portugal može koristiti nekoliko metoda za isplatu odštete, poput otkazivanja duga bivših kolonija i pružanja finansijske podrške.

Podcast S Armom: Razgovor o mentalnom zdravlju novinara s Borkom Rudić i prof. dr. Mirnom Marković

Podcast S Armom: Razgovor o mentalnom zdravlju novinara s Borkom Rudić i prof. dr. Mirnom Marković

Vlada je u saopćenju poslanom portugalskoj novinskoj agenciji Lusa izjavila da želi "produbiti međusobne odnose, poštovanje historijske istine i sve intenzivniju i bližu saradnju, zasnovanu na pomirenju bratskih naroda".

Međutim, dodala je da nema "procesa ili programa specifičnih radnji" za isplatu odštete, napominjući da su tu liniju slijedile i prethodne vlade.

Navela je da su odnosi s bivšim kolonijama "stvarno izvrsni" i navela saradnju u oblastima poput obrazovanja, jezika, kulture i zdravstva, osim finansijske, budžetske i ekonomske saradnje.

U utorak je predsjednik sugerirao potrebu za odštetom, što je izazvalo snažnu kritiku od strane desničarskih stranaka, uključujući i manjeg partnera u koaliciji vlade Demokratskog saveza, stranku CDS-Popular, i desničarsku stranku Chega.

"Ne možemo staviti ovo pod tepih ili u fioku", rekao je predsjednik u subotu. "Imamo obavezu da pilotiramo, da vodimo ovaj proces [odštete]."

Kolonijalna era Portugala trajala je više od pet stoljeća, a Angola, Mozambik, Brazil, Zelenortska Ostrva, Sao Tome i Principe, Istočni Timor i neka područja u Aziji bili su pod portugalskom vlašću.

Dekolonizacija afričkih zemalja i kraj carstva u Africi dogodili su se samo nekoliko mjeseci nakon 'Revolucije karanfila' u Portugalu 25. aprila 1974. godine, koja je oborila najdužu fašističku diktaturu u Evropi i uvela demokratiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije