Uživo: Ubijen sin člana izraelskog ratnog kabineta u Gazi, saopštio IDF

11
Radiosarajevo.ba
Uživo: Ubijen sin člana izraelskog ratnog kabineta u Gazi, saopštio IDF
Foto: AA / Izbjeglički kamp Jabalia nakon izraelskih napada

I danas, 7. decembra, iz minute u minutu pratimo događaje vezane uz rat Izraela i Hamasa.

Najmanje 16.248 Palestinaca je ubijeno, a više od 43.616 ranjeno u nemilosrdnim vazdušnim i kopnenim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa.

Ključni podaci:

Veliko slavlje u Madridu može početi: Real je prvak Španije

Veliko slavlje u Madridu može početi: Real je prvak Španije

  • Ranjeni Palestinci u bolnici na sjeveru Gaze ‘krvare na smrt’
  • Sin izraelskog ministra ubijen u Gazi, saopštio IDF
  • Crveni polumjesec kaže da je primio 80 kamiona pomoći
  • Šef iranske diplomatije poziva Egipat da otvori prelaz Rafah
23:10

Pentagon: Pozivamo ​​Izrael da se pridržava zakona koji štite civile

Američko ministarstvo odbrane (Pentagon) saopćilo je kako nastavlja pozivati ​​Izrael da se pridržava međunarodnog ratnog i humanitarnog prava i zaštite nedužnih civila, uključujući predstavnike medija, javlja Anadolu.

Glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh upitana je na dnevnoj konferenciji za medije o novinarima ubijenim u izraelskoj vatri u Libanonu, u oktobru.

Singh je kazala da su na svojim sastancima s izraelskim dužnosnicima nastavili pozivati ​​da njihove vojne operacije budu "ciljane".

"I dalje pozivamo Izrael da poštuje zakone o oružanim sukobima i humanitarnom pravu te zaštiti nevinih civila, uključujući predstavnike medija", poručila je Singh.

22:30

Oni koji u Gazi nisu poginuli od granata umiru od gladi i žeđi

Osama Hamdan, jedan od vođa Hamasa, izjavio je da na sjeveru Pojasa Gaze vlada nestašica vode i da će sada biti potrebni dani da se zadovolje osnovne dnevne potrebe.

"Broj raseljenih premašio je 1,3 miliona. U prihvatilištima, školama i nekim bolnicama proživljavaju pravu tragediju. Njihova bol je svakim danom sve gora. Uskraćeni su za najosnovniju humanitarnu pomoć i medicinske usluge", rekao je Hamdan, na konferenciji za novinare u Bejrutu.

Navodeći da je dobivanje osnovnih sirovina poput brašna, kruha i plina postalo vrlo rijetko, Hamdan je istaknuo kako su prema izjavama međunarodnih organizacija koje djeluju u Pojasu Gaze glad, žeđ i zaraze bolesti su tamo postale raširene.

Navodeći da je Grad Gaza objavio da je danas na sjeveru nestašica vode, Hamdan je istaknuo da su oni koji nisu umrli od bombardiranja umrli od gladi i žeđi zbog nedostatka vode i hrane, a povrijeđeni i pacijenti umrli zbog nedostatka lijekova.

Hamdan je naveo da dnevna količina pomoći koja ulazi u Pojas Gaze ne prelazi 100 kamiona, dok dnevne potrebe prelaze 600 kamiona.

Dužnosnik Hamasa Hamdan istaknuo je da samo 4 bolnice trenutno rade u Pojasu Gaze, nakon što je oko 55 bolnica i zdravstvenih ustanova bilo izvan funkcije zbog svakodnevnih bombardiranja, iscrpljenosti goriva ili opsade.

21:59

Obraćajući se Aspenskom sigurnosnom forumu, pomoćnik Bijele kuće John Finer rekao je da SAD "nisu dale čvrst rok Izraelu" da okonča svoje vojne operacije u Gazi.

"To zapravo nije naša uloga, ovo je njihov sukob", rekao je Finer. "Ipak, imamo utjecaja, čak i ako nemamo konačnu kontrolu nad onim što se događa na terenu u Gazi, i pokušavamo iskoristiti svoj utjecaj da usmjerimo taj sukob na najkonstruktivniji, po našem mišljenju, mogući način."

21:33

Istaknuti anesteziolog je među žrtvama izraelskog zračnog napada na grad Beit Lahia na sjeveru Gaze, kažu izvori:

20:58

Talac kojeg je oslobodio Hamas rekao Netanyahuu: "Helikopter je pucao na nas"

Prošla su dva mjeseca od Hamasove operacije pod nazivom "Potop Aqsa", koja je pokrenuta 7. oktobra kao odgovor na kršenja ljudskih prava od strane Izraela. Tog datuma počeli su intenzivni zračni i kopneni napadi izraelske vojske na Pojas Gaze.

U okviru "humanitarne pauze" 24. novembra pušten je 81 izraelski zatvorenik, dok je oslobođeno 240 Palestinaca koji su držani u izraelskim zatvorima. Dok su se u raznim medijima objavljivale izjave oslobođenih talaca s obje strane, na društvenim mrežama pojavila se nova tvrdnja, a to je da je jedan od talaca, koje je Hamas držao u zarobljeništvu, rekao da su izraelski helikopteri otvorili vatru na njih dok su bili u Gazi.

Istraživanjem je utvrđeno da je ovu tvrdnju prvo objavio američki informativni kanal CNN. CNN je u tekstu naslovljenom "Snimak koji je procurio sa žestokog sastanka otkriva ljutnju talaca na Netanyahua", podijelio bilješke sa sastanka na kojem se Netanyahu sastao s Izraelcima koje je pustio Hamas. Tvrdnja da je izraelski helikopter otvorio vatru na izraelske civile nalazi se u četvrtom paragrafu te vijesti.

Na snimku se čuje kako žena, bez muža, koja je s djecom puštena, govori: "Tamo smo imali osjećaj da niko ništa ne radi za nas. Istina je da je naše skrovište bombardirano i morali smo se izvući i bili smo ranjeni. Osim toga, (7. oktobra) na nas je pucao helikopter na putu za Gazu."

Utvrđeno je da su ove izjave sadržane u procurijelom audio snimku sastanka izraelskog premijera Netanyahua i talaca koje je oslobodio Hamas. U detaljima sastanka koje je prenio Ynet, jedan od poznatih izraelskih informativnih portala, utvrđeno je da su taoci i njihovi rođaci koji su se sastali s Netanyahuom reagirali na premijera zbog zračnih napada na Gazu.

U detaljima vijesti, bivši Hamasov talac rekao je:

"Svaki dan u zarobljeništvu bio je izuzetno težak. Bili smo u tunelima i bojali smo se da će nas ubiti Izrael, a ne Hamas. Kasnije bi rekli da nas je Hamas ubio. Zato snažno apeliramo da razmjena zarobljenika počne što je prije moguće i da se svi vrate kući.”

Utvrđeno je da je jedan od talaca koje je Hamas oslobodio rekao izraelskom premijeru Netanyahuu: "Sedmog oktobra helikopter je otvorio vatru na nas na putu za Gazu."

Sve navedeno ukazuje na to da je tačna tvrdnja da su izraelski helikopteri 7. oktobra otvorili vatru na izraelske taoce.

20:24

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u četvrtak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o najnovijem razvoju događaja u ratu između Izraela i Hamasa.

Prema podacima CNN-a, ovo je 16. poziv između dvojice čelnika od 7. oktobra.

19:56

Egipat bi želio vidjeti da Palestinska uprava (PA) upravlja Gazom nakon što rat završi, rekao je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry.

Shoukry je, govoreći na događaju u Washingtonu u četvrtak, rekao da je prerano razgovarati o detaljima dogovora za budućnost Pojasa Gaze, javlja Reuters.

PA i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) legitimni su predstavnici palestinskog naroda i "treba im se dati mogućnost da upravljaju i Zapadnom obalom i Gazom", rekao je Shoukry, dodajući:

"Mislim da moramo pričekati i vidjeti koje su posljedice ove vojne operacije i uslova koji postoje u Gazi, a zatim nastaviti s rješavanjem političkih odnosa."

19:36

Upozoravamo na uznemirujući sadržaj!

Snimak slama srca diljem svijeta... 

Majka ne može da se odvoji od bebe koja je ubijena u izraleskim napadima

19:03

Visoki zvaničnik Hamasa kaže da borci vode "žestoke bitke"

Osama Hamdan kaže da su borci grupe vodili "žestoke bitke" s izraelskim snagama u različitim područjima u Pojasu Gaze.

Obraćajući se novinarima u Bejrutu, zvaničnik Hamasa je rekao da je "pravi broj" izraelskih vojnika koji su ubijeni i povrijeđeni "mnogo veći" od brojki koje je objavio Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i izraelska vojska nisu uspjeli postići nijedan politički ili vojni cilj, i "nikada ih neće postići", rekao je Hamdan.

Obraćajući se članovima porodica izraelskih zarobljenika u Gazi, Hamdan je rekao: "Tekuća ratna kampanja vaše vojske protiv našeg naroda neće vam vratiti vašu djecu.

"Neće se vratiti ako agresija ne prestane."

18:10

Izraelski mediji: Vojska u Pojasu Gaze dosad zarobila 700 Palestinaca

Izraelska vojska do sada je zarobila 700 Palestinaca u Pojasu Gaze, gdje je proširila okupaciju, javlja Anadolu.

Na snimcima koje je izraelska državna televizija KAN podijelila na društvenim mrežama, deseci Palestinaca, polugoli i u donjem vešu, postrojeni jedni pored drugih i s lisicama na rukama, mogu se vidjeti usred razorenog područja na sjeveru Pojasa Gaze.

U izvještajima se navodi kako ih je dosad zarobljeno najmanje 700.

17:29

Sin izraelskog ministra ubijen u Gazi, saopštava ID

Gal Meir Eisenkot, sin ministra izraelske vlade Gadija Eisenkota, ubijen je u sjevernoj Gazi, objavile su u četvrtak, 7. decembra, Izraelske odbrambene snage.

16:50

Zdravstvena infrastruktura u Pojasu Gaze potpuno uništena

Izvjestiteljica Ujedinjenih naroda (UN) Tlaleng Mofokeng izjavila je da su u najmanje 364 napada na zdravstvene ustanove u Pojasu Gaze nakon 7. oktobra poginule 553 osobe, a ranjeno 729.

"Izrael je objavio brutalni rat zdravstvenom sistemu u Gazi", rekla je ona.

Podsjetila je da su bolnice u kojima su se liječila djeca nedavno bile mete napada iz zraka.

Istakla je da su izraelske snage nekoliko puta ove sedmice pogodile područje oko bolnice "Kamal Adwan" na sjeveru Gaze.

"Medicinska profesija je napadnuta. Kao ljekar ne mogu razumjeti kroz šta sve prolaze moje kolege u Gazi. Mnogi od njih su ubijeni dok su liječili druge", kazala je Mofokeng.

"Zdravstvena infrastruktura u Pojasu Gaze potpuno je uništena", rekla je ona.

16:05

Izraelski snajperi gađaju civile na jugu Gaze

"Tokom zadnjih nekoliko minuta dobijamo vrlo uznemirujuće slike sa juga, gdje vidimo kako se izraelski snajperi pozicioniraju, i kako su blizu škola i gađaju civile", javlja Al Jazeerin reporter.

"Ovo je više od rata, ovo je eliminacija čitave populacije", javlja Al Jazeerin Hani Mahmoud iz Khan Younisa na jugu Pojasa Gaze.

Kaže da i dalje nema sigurnog mjesta u cijelom Pojasu Gaze, dok se razaranje kreće sa istočne strane Khan Younisa i nastavlja se prema centru grada, dok uznemirujući snimci stižu sa samog juga Pojasa.

"Tokom zadnjih nekoliko minuta dobijamo užasne i vrlo uznemirujuće slike sa juga, gdje vidimo kako se izraelski snajperi pozicioniraju, i kako su blizu škola i gađaju civile unutar evakuacijskih centara na tom mjestu. Vidjeli smo na jednom videu kako se sedam ljudi biva upucano u glavu", javlja Al Jazeerin reporter.

15:23

Rat u Gazi može se završiti pod uslovom da se čelnici Hamasa predaju izraelskoj vojsci i da zarobljenici budu vraćeni, rekao je glasnogovornik izraelskog premijera

Izraelski rat u Pojasu Gaze završiće se predajom lidera Hamasa i povratkom zarobljenika, izjavio je u četvrtak Ofir Gendelman, glasnogovornik premijera Benjamina Netanyahua.

"Rat u Gazi može se završiti pod uslovom da se čelnici Hamasa predaju izraelskoj vojsci i da zarobljenici budu vraćeni", rekao je Gendelman.

14:52

Izraelski snajperi gađaju civile na jugu Gaze

Tokom zadnjih nekoliko minuta dolaze vrlo uznemirujuće slike sa juga, gdje se vidi kako se izraelski snajperi pozicioniraju blizu škole i gađaju civile.

14:02

Ministarstvo zdravstva u Gazi kaže da je ukupan broj Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima od 7. oktobra sada 17.177, uz više od 46.000 ranjenih.

U posljednja 24 sata ubijeno je 350 Palestinaca, dodalo je Ministarstvo.

14:00

Saudijska državna novinska agencija SPA izvještava da su saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Slman i ruski predsjednik Vladimir Putin podijelili 'duboku zabrinutost' zbog humanitarne situacije u Gazi tokom jučerašnjeg sastanka u Rijadu.

Oni su 'naglasili potrebu zaustavljanja vojnih operacija na palestinskim teritorijima i zaštite civila u skladu s međunarodnim pravom i humanitarnim pravom', navodi se u zajedničkoj izjavi.

Dodaje se kako su dvojica čelnika naglasila kako je jedini način za postizanje stabilnosti kroz međunarodnu rezoluciju vezanu uz dvodržavno rješenje.

13:27

Namjerno ometanje isporuke pomoći civilima u Pojasu Gaze "može predstavljati ratni zločin", rekao je u četvrtak glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Khan.

"Želim da ponovim najjasnije moguće da namjerno ometanje isporuke humanitarne pomoći civilima može predstavljati ratni zločin prema Rimskom statutu MKS-a", rekao je Khan na platformi X.

Khan je istakao potrebu za hitnim i značajnim pristupom humanitarnoj pomoći u Gazi, citirajući u srijedu pismo generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa koji se pozvao na član 99. Povelje UN-a.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres upozorio je u srijedu Vijeće sigurnosti da rat u Pojasu Gaze "može pogoršati postojeće prijetnje međunarodnom miru i bezbjednosti".

11:56

Udruženje dijaspore Egipta organizuje okupljanje i mirnu šetnju u Sarajevu u nedjelju, 10. decembra, s ciljem pokazivanja podrške i solidarnosti s narodom Palestine.

Događaj okupljanja i mirnog šetnja održat će se od 12:30 do 14:00 na Plato Aria park (BBI).

11:15

Agencija Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) kaže da je teško bombardiranje Pojasa Gaze učinilo situaciju 'očajničkom'.

"Uvjeti za isporuku pomoći ne postoje. Skloništa UNRWA su pretrpana", navela je agencija UN-a na platformi X. "Nema dovoljno pomoći da bi se zadovoljile ogromne potrebe. Operacije UNRWA-e se guše".

Izrael je nastavio s teškim bombardiranjem opkoljene enklave otkako je u petak istekao sporazum o primirju.

10:37

Izrael vrši jake napade na najveći izbjeglički kamp u Gazi - Jabalia. U ovom kampu stotine izbjeglica su našle utočište, no sada su meta izraelskih napada.

Pogledajte snimak:

10:35

Ljekari bez granica (MSF) u četvrtak su pozvali Izrael da zaustavi "neselektivno" bombardovanje Gaze i ponovili potrebu za prekidom vatre.

"Prvi put juče je broj poginulih koji su stigli u bolnicu Al-Aksa koju podržava MSF premašio broj povrijeđenih. U 24 sata ubijeno je 115 ljudi", objavila je humanitarna organizacija na društvenoj mreži X.

Upozorili su da je bolnica puna, kao i mrtvačnica.

Iz nevladine organizacije pozvali su izraelske snage da zaštite civile i civilnu infrastrukturu.

10:10

U noćnim racijama koje su izraelske snage izvele u mnogim gradovima okupirane Zapadne obale, četiri osobe su povrijeđene, a 42 privedene, prenosi Anadolija.

Izraelska vojska pored napada u Gazi nastavlja i racije na Zapadnoj obali. Kako je objavila palestinska novinska agencija WAFA, izraelske snage su tokom noći izvele racije u Nablusu, Hebronu, Betlehemu i Tulkaremu.

Izraelske snage su u pratnji buldožera izvršile raciju na staro gradsko područje Nablusa i opkolile kuće u četvrti Al-Hile. Mnoga vozila Palestinaca su spaljena i postala neupotrebljiva tokom racije. Četvero Palestinaca je povrijeđeno tokom racije, a pet osoba privedeno, uključujući dva radnika iz Gaze.

Ahmed Jibril, direktor Centra hitne pomoći Crvenog polumjeseca u Nablusu, kazao je da su dva Palestinca ranjena u noge bojevima mecima.

Također, 13 Palestinaca je privedeno u gradovima Terkumya i Ez-Zahiriyye u Hebronu. Na jugu Tulkarema privedeno je 19 radnika iz Gaze.

Tokom racija koje su izraelske snage izvele na izbjegličke kampove u Betlehemu privedeno je pet osoba, uključujući tri radnika iz Gaze.

Prema posljednjim podacima Udruženja palestinskih zatvorenika, broj Palestinaca koje je Izrael priveo na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu (Al-Quds) od 7. oktobra premašio je 3.640.

9:30

Objavljen je snimak kako palestinska djeca u panici i strahu traže majku nakon što je njihov dom uništen u izraelskom zračnom napadu.

9:10

Predsjednik Palestinske unije novinara sa sjedištem u Ramallahu Nasser Abu Baker izjavio je da Izrael sistematski ubija novinare u Gazi i da se možda priprema za veći masakr. Pozvao je evropske parlamentarce da implementiraju odluke koje su donijeli da zaštite novinare i Palestinu.

Abu Baker je razgovarao sa novinarom Anadolije u Evropskom parlamentu (EP), gdje je došao da održi razgovore o izraelskim napadima na novinare u Gazi. Izrazio je tugu zbog smrti kamermana Anadolije Muntasira al-Sawwafa koji je ubijen u jednom od izraelskih zračnom napada.

"Ranije je ranjen. Razgovarao sam s njim telefonom. Otprilike sedmicu kasnije, ubijen je. Bio je veoma aktivan novinar. Njegov brat i otac su također bili novinari. Izvještavao je o genocidu u Gazi. Pratili smo njegov rad. Prvo su ubili mnoge članove njegove porodice. Na kraju, ubili su i njega. Duboko sam tužan što moram reći da je to bio sistematski masakr novinara", pojasnio je Abu Baker.

Naveo je da je do sada ubijeno 75 medijskih radnika, od kojih su 65 novinari, a više od 140 novinara je povrijeđeno.

Prema njegovim riječima, ubijeno je više od 300 članova porodica novinara, uništene su kancelarije 65 medijskih organizacija, a više od 1.200 novinara i njihovih porodica raseljeno je i sklonjeno u škole.

"Svaki dan gubimo kolege i prijatelje. Oni nisu samo brojevi. Oni rade sjajan posao izvještavajući o genocidu u Gazi. Morali su migrirati sa sjevera na jug Gaze. Sada ih usmjeravaju prema Refahu i pokušavaju ih tamo okupiti. Bojimo se da izraelska vojska planira okupiti novinare u području graničnog prelaza Rafah i masovno ih ubiti kako bi ih spriječila da izvještavaju o ratnim zločinima i genocidu", izjavio je Abu Baker.

U Evropski parlament je došao u organizaciji Međunarodne federacije novinara (IFJ) sa sjedištem u Briselu.

"Došao sam da se sastanem sa svima kojima mogu reći istinu o onome što se događa u Gazi", rekao je Abu Baker.

Tamo se sastao sa predstavnicima raznih stranaka.

"Vidio sam da su svi svjesni situacije u Gazi. Oni vide da se krše ljudska prava, čovječnost, prava novinara, a i principi EU. Principi koje zagovara EU se ne primjenjuju na Palestinu. Zašto? Zato što smo muslimani? Zato što smo Arapi?", kazao je Abu Baker.

Naveo je da će podržati zahtjev IFJ-a Međunarodnom krivičnom sudu za istragu smrti novinara.

Osvrćući se na odluku o zaštiti novinara koju je EP usvojio 11. jula, Abu Baker je rekao: "Želimo da zastupnici EP-a provedu odluku koju su usvojili za Palestinu. Svih 705 ljudi. To očekujemo od svih njih", dodao je Abu Baker.

8:35

Jordanske zračne snage izvode četvrtu misiju isporučivanja humanitarne pomoći u bolnicu u Khan Younisu, u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Korištenjem padobrana, Kraljevske zračne snage iskrcale su kutije s medicinskim i terapijskim potrepštinama u jordansku privatnu poljsku bolnicu kako bi omogućile medicinskoj ustanovi da nastavi pružati usluge, izvijestila je jordanska novinska agencija.

Medicinske zalihe su u velikoj nestašici u opkoljenoj enklavi jer su konvoji pomoći koji ulaze u Pojas preko prijelaza Rafah koji je pod kontrolom Egipta ograničeni.

8:00

Izrael je odobrio 'minimalno' povećanje količina goriva koje će biti dopušten ulazak u Pojas Gaze kako bi se izbjegao 'humanitarni kolaps i izbijanje epidemija', saopćeno je iz ureda premijera Benjamina Netanyahua.

Kan, izraelska javna radiotelevizija, izvijestila je da su ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir i ministar finansija Bezalel Smotrich glasali protiv te mjere.

Kan također izviještava da će 120.000 litara biti isporučeno u četvrtak – dvostruko više od dosad dozvoljene dnevne količine.

Channel 12 izviještava da bi količina mogla iznositi čak 180.000 litara.

7:30

Zaljevska zemlja pozvala je Vijeće sigurnosti da 'hitno' usvoji rezoluciju o humanitarnom prekidu vatre nakon što se šef UN-a Antonio Guterres pozvao na član 99.

"Ovo je moralni i humanitarni imperativ i pozivamo sve zemlje da podrže poziv generalnog sekretara", objavila je misija UAE-a pri UN-u u objavi na platformi X.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su jedna od 15 članica Vijeća sigurnosti, rekli su da njihov nacrt rezolucije ima podršku arapske grupe i Organizacije islamske saradnje.

7:00

Američki senat blokirao paket pomoći Bijele kuće koji uključuje više sredstava za Izrael.

Uz finansiranje Ukrajine i druga vanjska pitanja, suma od 106 milijardi dolara omogućila bi oko 14 milijardi dolara Izraelu za obnavljanje zaliha sistema odbrane od projektila.

6:40

Prema navodima svjedoka, izraelske snage su iz svih smjerova okružile izbjeglički kamp Jabalija na sjeveru Pojasa Gaze, piše BBC.

"Već dva dana traju eksplozije. Ubijeno je na desetine ljudi, a neki su zarobljeni pod ruševinama stambenih zgrada", rekao je Khalil Abu Qamar, koji živi u četvrti al-Faluja, jednoj od najvećih četvrti u kampu.

"Jutros je tokom zračnog napada poginuo moj brat kada je požurio spasiti susjede čiju su kuću bombardirali. Nismo ga mogli pokopati na porodičnom groblju jer je to previše rizično. Pokopali smo ga u dvorištu blizu njegove kuće. Nema više dostojanstva ni za žive ni za mrtve", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije