U Dubaiju se ne gleda cijena kad se toči gorivo

1
Radiosarajevo.ba
U Dubaiju se ne gleda cijena kad se toči gorivo
nypost.com / Dubai

U vremenu oštre energetske krize u svijetu i velikom skoku cijene naftnih derivata, građani Ujedinjenih Arapskih Emiratima, jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte i najrazvijenije zemlje Persijskog zaliva, imaju privilegiju da ne brinu o cijeni goriva, koja u Dubaiju po litru iznosi nešto više od 1,1 KM.

Na jednoj pumpi u Dubaiju, na trasi najatraktivnijeg auto-puta Šeika Zajeda, vozači priznaju da ni ne prate cijene goriva, već samo dopunjavaju svoje rezervoare.

Žitelji Dubaija imaju visok životni standard, tako da i ne čudi njihova nezainteresovanost za, kako kažu, male oscilacije u cijeni, prenosi Tanjug.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

U Dubaiju se automobili uglavnom voze na benzin, koji se prodaje u dvije varijante - specijal (95 oktana) i super (98 oktana), koji iznose oko 2,8 dirhama, dok je cijena dizela po litru skoro tri dirhama. Inače, za jedan dolar se u mjenjačnicama, s uračunatom provizijom, dobija oko 3,5 dirhama i oko četiri za jedan euro.

Jedan stanovnik Dubaija kaže za reportersku ekipu Tanjuga da kada stane na pumpu i ne gleda u cijenu, već samo napuni rezervoar do kraja.

"Standardna je cijena i za moj auto je pun rezervoar oko 80 dirhama, što mi odgovara, tako da i ne provjeravam koliko košta", rekao je on i dodao da, ipak, cijena u posljednjem periodu ide malo prema gore, kao što se blago povećavaju i ostale cijene.

Drugi vozač takođe kaže da su promjene male i da za njega to ne predstavlja nikakvu razliku, ali da primjećuje da se cijena, ipak, malo povećava.

"Gorivo je jeftino i mogu da ga priuštim svaki dan", dodao je on.

Sagovornik čiji automobil koristi benzin i koji kaže da vozi svaki dan priznaje da ni ne zna koja je tačno bila cijena, iako je upravo natočio gorivo.

Dubai je postao najmoderniji grad, globalni trgovinski i poslovni centar, iako na svojoj teritoriji ima desetostruko manju proizvodnju nafte od susjednog Abu Dabija, dok preostalih pet emirata gotovo da nemaju naftu.

UAE proizvode u prosjeku tri miliona barela nafte i derivata dnevno i imaju rezerve nafte od 100 milijardi barela.

Tako se otprilike 30 posto BDP-a zemlje direktno zasniva na proizvodnji nafte i gasa, koja doprinosi skoro 13 posto vrijednosti njenog ukupnog izvoza.

Rezerve nafte u Emiratima su, prema nekim procjenama, šeste po veličini u svijetu, a po rezervama prirodnog gasa UAE su na sedmom mjestu.

Prosječna plata u Dubaiju je, prema ranijim podacima, premašila 2.500 eura, a njegovi žitelji kažu da sve zavisi od profesije i da je sada možda i viša, pošto tu radi veliki broj stranaca koji su veoma dobro plaćeni. Zbog toga se u Dubaiju voze moderni i "bijesni" automobili i rijetko ko koristi javni gradski prevoz, uglavnom jeftina radna snaga, prije svega iz Indije, Filipina i drugih azijskih zemalja.

Taksi je prilično povoljan vid prijevoza, sa startnom cijenom od pet dirhama.

Na primjer, razdaljina u gradskom jezgru Dubajia od tridesetak kilometara košta oko 15 eura, u zavisnosti od gužve.

Cijene metroa su još povoljnije, a s metro kartom na kojoj, na primjer, ima 50 dirhama, može se obaviti 10 vožnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije