U državi privrednog blagostanja žene rađaju najmanje djece na svijetu

Anadolija
U državi privrednog blagostanja žene rađaju najmanje djece na svijetu
Foto: Jetstar.com / Seoul, glavni grad Južne Koreje

Južna Koreja se posljednjih godina suočava sa sve nižom stopom nataliteta, prvenstveno zbog sve većeg broja mladih ljudi koji izbjegavaju stupanje u brak iz različitih socijalnih i ekonomskih razloga.

Tamošnji stručnjaci smatraju da velike ekonomske promjene u zemlji ostavljaju posljedice na finansijsko stanje kao i na demografsku sliku cijele zemlje.

Tokom posljednje tri generacije Južna Koreja je doživjela brzu industrijalizaciju i ogroman ekonomski progres te je danas četvrta najveća azijska ekonomija, odmah poslije Kine, Japana i Indije.

Ipak, zemlja se posljednjih godina suočava s ozbiljnim problemom sve starijeg stanovništva, sve manjim brojem mladih koji stupaju u brak kao i sve nižim natalitetom.

Prema podacima Ujedinjenih nacija za 2019. godinu, Južna Koreja ima najnižu stopu fertiliteta u svijetu. U toj zemlji trenutno u prosjeku svaka žena rodi 1,1 dijete.

Primjera radi, u Kini u prosjeku svaka žena rodi 1,7 djece, u Indiji 2,2, SAD-u 1,8, Njemačkoj 1,6, a u Nigeru čak 7 djece. Prema podacima UN-a, globalni prosjek iznosi oko 2,5 djece.

Agencija za statistiku Južne Koreje je saopćila da je posebno zabrinjavajući podatak da stopa fertiliteta u toj zemlji konstantno opada tokom nekoliko posljednjih decenija. U ranim 1950-tim godinama u prosjeku je svaka žena rađala 5,6 djece, dok je ta cifra pala na današnjih 1,1.

Državni zvaničnici su upozorili da žene u Južnoj Koreji ne rađaju dovoljno djece te bi demografsku sliku mogli popraviti čak i prihvatanjem većeg broja migranata.

Poseban problem također predstavlja podatak da sve više mladih žena u Južnoj Koreji uopšte ne žele stupati u brak jer se žele posvetiti karijeri ili živjeti samostalno.

U 2015. godini, oko 23 posto žena starosne dobi od 25 do 29 godina bile su u braku, dok je taj broj 1970. iznosio oko 90 posto.

Prema procjeni UN-a, Južna Koreja, koja sada broji oko 51,2 miliona stanovnika, do 2100. će imati samo oko 29 miliona, koliko je imala i davne 1966. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije