Tragedija u Gvajani: U požaru školskog doma poginulo najmanje 20 učenica

0
Hina
Tragedija u Gvajani: U požaru školskog doma poginulo najmanje 20 učenica
Foto: EPA / Gvajana / Ilustracija

Najmanje dvadeset osoba poginulo je u požaru školskog doma u središnjoj Gvajani, u Mahdiji, rudarskom gradu smještenom oko 200 kilometara južno od glavnog grada Georgetowna, objavila je gvajanska vlada u saopćenju za javnost u noći s nedjelje na ponedjeljak.

"S velikom tugom donosimo vam tragične novosti o požaru u domu u srednjoj školi Mahdia. Broj poginulih trenutno iznosi 20, dok je još nekoliko ljudi povrijeđeno", navodi se u saopćenju za javnost.

Kako piše lokalni portal Stabroek News, sve poginule su učenice.

State Department objavio izvještaj za BiH: Žestoka kritika na račun Dodika i njegove svite

State Department objavio izvještaj za BiH: Žestoka kritika na račun Dodika i njegove svite

Prethodno je Irfaan Ali, predsjednik ove male zemlje na sjeveroistoku Južne Amerike, govorio o "velikoj katastrofi" sa aerodroma u glavnom gradu Georgetownu gdje je čekao dolazak spasilaca. Više djece izgubilo je život u požaru koji je buknuo u školi u središtu Gvajane, rekao je u noći na ponedjeljak predsjednik Irfaan Ali u izjavi koju je dao na aerodromu.

"Ovo je velika nesreća. To je strašno i bolno", rekao je predsjednik govoreći o požaru koji se dogodio u Mahdiji, rudarskom gradu u unutrašnjosti.

"Organiziramo medicinsku pomoć velikih razmjera, naredio sam i donošenje posebnih mjera u dvjema najvećim bolnicama u glavnom gradu kako bi svako dijete kojemu je potrebna njega primilo najbolju pomoć", dodao je.

Neimenovani sigurnosni izvor je rekao za AFP da "ima mnogo mrtvih i povrijeđenih". Privatni i vojni avioni upućeni su u Mahdiju, dvjestotinjak kilometara južno od Georgetowna, u području na kojem su ovih dana pale velike količine oborina.

"Svim srcem smo uz porodicu i prijatelje stradalih u ovoj nesreći", rekla je Natasha Singh-Lewis, opoziciona zastupnica.

"Tražimo od vlasti da provedu sveobuhvatnu istragu o uzrocima požara i objave opširni izvještaj o tome što se zaista dogodilo. Moramo saznati kako se ta strašna i smrtonosna nesreća dogodila i donijeti nužne mjere kako se takvo što više ne bi ponovilo", dodala je.

Gvajana, malena i siromašna zemlja s 800.000 stanovnika koji govore engleski, bivša nizozemska a zatim britanska kolonija, posjeduje najveće zalihe nafte po glavi stanovnika i očekuje brz razvoj u skoroj budućnosti kada se zalihe počnu crpiti, što je tek na početku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije