Težak udarac za Rusiju: EU uvela potpuni embargo na rusku naftu

11
A. S.
Težak udarac za Rusiju: EU uvela potpuni embargo na rusku naftu
Foto: EPA-EFE / Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Europskom parlamentu u Strasbourgu predstavlja prijedlog šestog paketa sankcija Europske unije protiv Rusije, koji uključuje i embargo na uvoz ruske nafte.

Ona je objasnila da će Europska unija prekinuti snadbjevanje sirovom naftom iz Rusije u roku od šest mjeseci, a izvoz rafinisanih proizvoda do kraja godine.

Cijena nafte su danas porasle na početku azijskog trgovanja, nakon što su podaci udruženja američke naftne industrije pokazali da su zalihe "crnog zlata" i goriva pale prošle sedmice.

Dali su živote za odbranu Sarajeva: Godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžica i saboraca

Dali su živote za odbranu Sarajeva: Godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžica i saboraca

Ursula von der Leyen je ranije predstavila prijedlog šestog paketa sankcija Europske unije protiv Rusije.

"Jasno ću reći: to neće biti lako. Neke države članice su jako ovisne o ruskoj nafti. Ali jednostavno moramo nešto učiniti po tom pitanju. Predlažemo zabranu ruske nafte. Bit će to potpuna zabrana uvoza svih vrsta ruske nafte, morskim putem ili plinovodom, sirove ili rafinirane nafte.

Pobrinut ćemo se da istisnemo rusku naftu na uredan način, na način da osiguramo alternativne pravce opskrbe i umanjimo učinak na globalna tržišta. Zbog toga ćemo prekinuti isporuku ruske sirove nafte unutar 6 mjeseci, a rafiniranih naftnih proizvoda do kraja godine", kazala je u svom izlaganju Ursula von der Leyen.

U šestom paketu sankcija nalazi se i izbacivanje Sberbanke iz SWIFT-a, sistema komunikacije o transakcijama između banaka, iz kojeg su ranijim paketima sankcija izbačene neke druge ruske banke, ali ne i najveća Sberbank, koja je obuhvaćena sada.

Predlaže se i zabrana emitiranja programa za tri ruske televizije u Europskoj uniji, kao i zabrana rada europskih računovođa, konzultanata i PR-ovaca za ruske kompanije.

O prijedlogu Komisije danas će raspravljati Vijeće EU, u kojem se svih 27 država članica treba složiti da bi predloženi paket stupio na snagu. 

Sjednicu Europskog parlamenta možete pratiti ućživo na linku ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije