Teror nad radnicima u Tesli: Neki slučajevi su posebno mučni

Radiosarajevo.ba
Teror nad radnicima u Tesli: Neki slučajevi su posebno mučni
Foto: Arhiv / Elon Musk pored Tesla automobila

 

U posljednjih nekoliko godina kompanija ekscentričnog milijardera Elona Muska suočena je sa sve većim brojem sudskih tužbi zbog neopravdanih otkaza, kršenja prava radnika, seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu ili pak rasne diskriminacije.

Brojni sadašnji i bivši radnici tvrde kako su upravo zbog korištenja bolovanja ili porodiljnog dopusta snosili sankcije, a nerijetko bi zbog toga dobili i otkaz.

Žrtva jednog takvog slučaja je i Devon Beccera koja je u februaru 2018. godine počela raditi u Teslinoj tvornici u Nevadi. Nekoliko mjeseci kasnije dobila je i promaknuće, da bi u julu iste te godine otkrila da je trudna. O novonastaloj situaciji obavijestila je svog nadređenog i tom prilikom rekla da će u februaru 2019. godine otići na porodiljni. Prilikom razgovora nadređeni joj je rekao da je sve u redu i da bez ikakvih problema može otići na porodiljni, piše The Guardian.

No, ubrzo je saznala kako njena odluka ipak nije odgovarala poslodavcu. Svega dvije sedmice prije Božića, Devon je dobila otkaz.

"U saveznoj državi Nevadi poslodavac nije dužan iznositi razlog raskida ugovora, ali meni je sve bilo jasno. Bez posla sam ostala dvije sedmice prije Božića i 50-ak dana prije poroda", poručila je Devon.

U sličnoj situaciji kao i Devon, našla se još jedna zaposlenica Tesle iz Las Vegasa, Jeniffer Peercy, majka četvero djece koja je zbog ponovne trudnoće ostala bez posla.

"U 22 sedmici trudnoće s još četiri curice ostala sam bez posla. Nadala sam se ponovnom povratku u kompaniju, ali to se nije dogodilo", prisjeća se sada već bivša zaposlenica.

Za razliku od svojih kolegica Maggie Aranda i njen suprug, otkaz su dobili zbog jedne potpuno bizarne stvari.

Nakon godinu i pol dana rada u tvornici, Maggie je od svojih nadređenih zatražila odobrenje za korištenje mobitela kako bi mogla uvijek biti na raspolaganju svom tada bolesnom suprugu.

"Imala sam pisanu potvrdu od nadređenih u kojoj su naveli da mogu koristiti mobitel u hitnim slučajevima. Jednog dana jednostavno su mi rekli da pokupim svoje stvari i odem kući. Nedugo nakon toga poslali su mi i pisano rješenje u kojem su naveli da sam bez posla ostala zbog korištenja mobitela", objašnjava Aranda.

Njen suprug koji također radi u Tesli u to vrijeme bio na bolovanju zbog ozljede na radu, svega dva dana kasnije zaprimio je isto pismo.

U njegovom slučaju, razlog raskida ugovora bila je objava na Twitter profilu kojom je, kako su naveli iz tvrtke, narušio ugledu kompanije.

Da, otkazi nisu jedine sankcije koje zaposlenici trpe zbog korištenja svojih zakonskih prava svjedoči i slučaj jednog radnika koji je i nakon dvije godine napornog rada nije mogao dobiti promaknuće.

"Rekli su mi kako nikada neću napredovati jer sam svega par puta zakasnio na posao. To je tačno, nekoliko puta sam zakasnio, ali radilo se o nekoliko minuta jer sam tražio parking. To nije razlog za takvo ponašanje prema radniku", objasnio je ogorčeni radnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije