Šta su tačno kineske „mokre pijace“ i zašto su izvor smrtonosnih virusa?

Radiosarajevo.ba
Šta su tačno kineske „mokre pijace“ i zašto su izvor smrtonosnih virusa?
FOTO: Društvene mreže / Ilustracija

Izvor epidemije smrtonosnog koronavirusa, od kojeg je dosad već umrla najmanje 41 osoba, a zaraženo više od 1400, po svemu sudeći je pijaca u gradu Wuhanu.

Nakon što je razvijen test za novi koronavirus, dokazano je da su sve 44 osobe koje su prve zaražene u Wuhanu posjećivale pijacu, radile na njoj ili su na njima radili članovi njihovih porodica.

Pijaca je u međuvremenu zatvorena.

Iako se zove Pijaca morskih plodova Huanan, na ovoj se pijaci prodaje mnogo više od morskih plodova. Na takvim se tržnicama, uz mrtvu i živu perad i stoku, mogu naći i razne žive divlje životinje: cibetke (malena životinja srodna mungosima i mačkama), ptice, zečevi, štakori, lisice, šišmiši, zmije i drugi reptili, magarci, deve, čak i majmuni.

Ne treba posebno isticati da je držanje svih ovih životinja na malenom prostoru, njihov stalni kontakt s trgovcima i sa samim kupcima, a često i njihovo klanje na licu mjesta, idealno za širenje virusa koji neke od njih eventualno nose.

A kako smo već pisali, u nekim dijelovima Kine, uprkos službenim zabranama, neke životinje poput riba, škampa, zmija, pa čak i mladunaca miševa, magaraca i majmuna znaju se komadati ili čak jesti dok su još žive jer se sirovo meso živih životinja u tradicionalnoj kineskoj medicini smatra osobito zdravim.

Štaviše, kako piše Business Insider, ove se tržnice i zovu mokrima zbog krvi, budući da mesari često kolju životinje pred samim kupcima.

„To znači da se i mrtvim životinjama dere koža pred kupcima i, kao posljedica, prskanjem se šire svakakve stvari“, objašnjava specijalistica za zarazne bolesti Emily Langdon sa Univerziteta u Chicagu za Business Insider.

U takvim okolnostima virusi imaju priliku razviti mutacije koje im omogućuju prelaženje barijere vrsta te prelazak sa životinja na ljude. Primjerice, SARS, epidemija koja je izbila 2002., također u Kini, i ubila 774 ljudi, izazvana je koronavirusom koji je na ljude najvjerojatnije prešao s cibetke koja se prodavala upravo na takvim tržnicama, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije