Separatisti u Mariupolju ukrajinske znake zamijenili ruskim natpisima

1
Fena
Separatisti u Mariupolju ukrajinske znake zamijenili ruskim natpisima
Foto: Fena / Twitter / Radnici odnose saobraćajni znak na kome piše Mariupolj

Proruski separatisti u jugoistočnoj Ukrajini saopćili su da su zamijenili saobraćajne znake na kojima je naziv opkoljenog grada Mariupolja na ukrajinskom i engleskom jeziku zamijenjen natpisima na ruskom.

"Izmijenjeni saobraćajni znaci postavljeni su na ulazu u Mariupolj", navodi u saopćenju ministarstvo saobraćaja samoproklamovane Narodne Republike Donjeck.

Ministarstvo je objavilo fotografije radnika gradskih komunalnih službi u narandžastim jaknama kako odnose saobraćajni znak na kome piše Mariupolj na ukrajinskom i engleskom i postavljaju sličan znak na ruskom jeziku.

Forto: "Istina je jedna. Ni institucije RS ni Srbije nemaju pravo na svoju paralelnu istinu"

Forto: "Istina je jedna. Ni institucije RS ni Srbije nemaju pravo na svoju paralelnu istinu"

"Rad na promjeni saobraćajnih znakova širom oslobođene teritorije nadstavit će se",navodi se u saopćenju i dodaje da su slični radovi izvedeni u manjim naseljima.

Mariupolj je jedan od najrazorenijih gradova u Ukrajini i ruske snage sedmicama pokušavaju staviti grad pod punu kontrolu.

U četvrtak je Sergej Kirijenko, prvi zamjenik šefa administracije predsjednika Vladimira Putina, obišao sada razoreni grad i ostale “oslobođene teritorije”, saopćio je separatistički čelnik na društvenim mrežama.

Lokalno stanovništvo želi vidjeti dokaz da se Rusija “ovdje zauvijek vratila”- napisao je na društvenim mrežama Denis Pušilin, čelnik ukrajinske otcijepljene regije Donjeck.

Osvajanje strateški lociranog lučkog grada omogućilo bi Moskvi da stvori most između separatističkih proruskih regija na istoku Ukrajine i Krima, poluotoka koji je anektirala u 2014.

Golema čeličana Azovstal u Mariupolju postala je posljednji džep otpora, dok u njoj borave posljednji preostali ukrajinski vojnici.

Na stotine civila sedmicama se krije u podzemnim tunelima iz sovjetske ere u čeličani koja je pod žestokim bomardovanjem, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije