Rođenje Isusa Hrista: Kako se u svijetu proslavlja 7. januar

Radiosarajevo.ba
Rođenje Isusa Hrista: Kako se u svijetu proslavlja 7. januar
Arhiv / Ilustracija
Najradosniji hrišćanski praznik obilježava se po gregorijanskom i julijanskom kalendaru, odnosno 25. decembra i 7. januara. Broj zemalja u kojima se Božić slavi u prvom mjesecu godine nije veliki, ali one još uvijek njeguju običaje svojih predaka.

Svima su nam poznati običaji koji su opstali u našoj zemlji, a znate li koje rituale i tradicije njeguju hrišćani širom planete koji, također, proslavljaju ovaj praznika u januaru?

Predstavljamo vam najzanimljivijie:

Gruzija

Gruzijci koji Božić slave 7. januara na ovaj dan idu na Alilo, masovnu šetnju ulicama, pri čemu su obučenu u posebnu svečanu odjeću. Pri tome, čestitaju jedni drugima praznik i dijele najmlađima slatkiše.

Deda Božićnjak je u Gruziji poznat kao Tovlis papa ("Tovlis babua" na zapadu zemlje), što bukvalno znači "djed snijeg". Obično je predstavljen s dugom bijelom bradom, odjeven u narodnu nošnju “čohu” i krzneni ogrtač.

Rusija

Ruski pravoslavni vjernici se 39 dana prije Božića redovno mole – sve do večeri 6. januara, kada počinju svečane liturgije. Narednog dana, na praznik, porodica se okuplja oko trpeze, na kojoj se nalazi 12 vrsta jela, u čast dvanaestorici apostola.

Rusi badnjak nazivaju „sočeljnik“, po reči „sočivo“, jela koje je obavezan dio prazničnog ručka.

Ovaj dan rezerviran je za ljubav, pa se Božić u Rusiji čestita svim dragim ljudima, a vrata kuća otvorena su širom kako bi prolaznici mogli da se pridruže vjernicima za ručkom.

Ukrajina

Kada djeca na nebu ugledaju istočnu zvijezdu, koja podsjeća vjernike na Tri mudraca, u ukrajinskim domovima počinje Sveta večera. U kuće se unosi pšenica, što je star običaj nazvan „diduh“ („dedin duh“), koji potpomaže identifikaciju s precima.

Nakon što sve svi ukućani pomole, domaćin kaže “Hrist je rođen“, na šta od porodice dobiva odgovor „Slavimo ga“.  Slijedi obrok, čiji su neizostavni dijelovi boršč, četvrtasta kutija domaćeg pudinga, mlijeko, knedle s pečurkama ili kupusom i krompirom...

Nakon večere, vrijeme je za božićne pjesme, a narednih sedam dana vjernici uživaju u danima slavlja, piše National Geographic

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije