... / Poljski zastupnici izglasali vanredno stanje na granici s Bjelorusijom

07. 09. 2021. u 07:06:00 Hina

Shares: 0

Poljski parlament formalno je izglasao u ponedjeljak navečer vanredno stanje, uvedeno uz granicu s Bjelorusijom zbog priljeva migranata.

Parlament je formalno potvrdio vanredno stanje, prvi put od komunističkih dana u Poljskoj, s 247 glasova protiv ukidanja predsjednikove uredbe, 168 za ukidanje i 20 suzdržanih.

Uoči glasanja, premijer Mateusz Morawiecki pozvao je parlamentarce na jedinstvo.

"Danas možemo vidjeti da scenariji koji se pišu u Moskvi i Minsku ugrožavaju naš suverenitet i sigurnost poljske države", rekao je.

Poljski predsjednik Andrzej Duda proglasio je vanredno stanje u toj regiji u četvrtak, u trajanju od trideset dana. Uredba se odnosi na 183 općine u kojima je ograničeno kretanje, kao i pravo na okupljanje.

Poljska i Europska unija optužuju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da potiče stotine migranata da prijeđu na poljski teritorij kako bi izvršio pritisak na Uniju zbog sankcija koje je nametnula Minsku. Vlada u Varšavi optužuje ga da namjerno i na organiziran način dovodi izbjeglice iz kriznih područja na vanjsku granicu EU-a.

"Znamo da bjeloruske službe daju migrantima hranu i pomoć na granici u nastojanju da ilegalno uđu u Poljsku", rekao je ranije Morawiecki. "...to nije samo diplomatski sukob, to je pokušaj kršenja integriteta poljske države, suvereniteta naših granica, i mi ne možemo i nećemo to dopustiti", naglasio je Morawiecki pred parlamentom.

Lukašenko je krajem maja najavio da Minsk više neće sprečavati migrante da putuju u EU.

Zapadne sankcije uvedene su Bjelorusiji kao odgovor na optužbe da izbori koji su Lukašenku omogućili novi mandat nisu bili pošteni.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)