Pogledajte kako izgledaju Shehab dronovi, najpoznatije Hamasove bespilotne letjelice

3
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako izgledaju Shehab dronovi, najpoznatije Hamasove bespilotne letjelice
Foto: Al Jazeera / Hamasov dron

Dronovi Shehab su letjelice koje proizvode Brigade Al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora (Hamas). To su manji dronovi i slični su letjelicama Ababeel, ali se razlikuju po nekim karakteristikama i ne mogu se koristiti protiv udaljenih ciljeva.

Na osnovu karakteristika ovog drona, može se reći da je precizniji u gađanju ciljeva u odnosu na rakete otpora. Prvi put je korišten u bici Saif al-Quds (Mač Jerusalema).

U septembru 2022, Brigade Al-Qassam svečano su otvorile Trg Shehab na zapadu Pojasa Gaze, na kojem je izložen model istoimenog drona. Na ceremoniji otvaranja, bivši palestinski zatvorenik Iyad Abu Funun je izjavio da je 'projekat bespilotnih letjelica kvalitativni skok u oblasti vojnog djelovanja na nivou Palestine', te da su 'inženjeri Brigada Al-Qassam uspjeli proizvesti dron'.

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Po svemu sudeći, Iran je dao Hamasu prototipove bespilotnih letjelica i priručnike za obuku o tome kako ih proizvoditi. Britanski istraživač Justin Burnick kaže: "Jednom kada je to iskustvo preneseno, Hamas je postao vrlo vješt u proizvodnji vlastitih letjelica u Gazi".

Također, postoji velika vjerovatnoća da su početne i važne komponente za izradu dronova Shehab prokrijumčarene iz Irana, što se odnosi na GPS čipove za praćenje, stabilizacijske sisteme i dijelove motora.

Jonathan Conricus, zvaničnik izraelske okupatorske vojske, rekao je za britanske novine da je Hamasova industrija oružja nešto poput "kućne proizvodnje", dodajući da je "Hamasov arsenal postao približan vatrenoj snazi malih evropskih zemalja".

UN: Gađanje bolnica predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava

UN: Gađanje bolnica predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava

U izvještaju se navodi da dronovi Shehab mogu nositi bojevu glavu tešku 30 kilograma ili manje od toga.

Ovi dronovi imaju trup cilindričnog oblika s vertikalnim repom. Pokreće ga elisni motor s jednostavnim dvokrakim elisama. Ima stražnje krilo i prednji spremnik, što pomaže ovim letjelicama u zaustavljanju, stabilnosti i manevriranju.

Pored toga, ima dva para krila, jedno postavljeno prema stražnjoj strani i jedno manje naprijed, zbog čega izgleda poput ribe s perajama. Dužina letjelice je nešto veća od visine prosječne osobe.

"Gaza je postala groblje hiljada djece"

"Gaza je postala groblje hiljada djece"

Iako postoji velika sličnosti između ovih i iranskih dronova Ababeel, Hamas ističe da su letjelice Shehab u potpunosti domaće izrade, bez obzira na prividnu sličnost između dva modela. Tvrde da dronovi Shehab imaju drugačije karakteristike, te da su manji u odnosu na bespilotne letjelice Ababeel.

Dronovi Shehab mogu letjeti brzinom od 250 kilometara na sat, a vjeruje se da su opremljeni GPS koordinatama i satelitskim snimkama, što im pomaže u pronalaženju ciljeva.

Navođenje drona na cilj vrši se pomoću kamera i zemaljskih operatera, s tim da ne postoje potvrđene informacije o njegovom lansiranju. Vjeruje se da se lansira sa katapulta, a može se transportirati na kamionu.

Izrael objavio: "Upali smo u tajne Hamasove tunele!"

Izrael objavio: "Upali smo u tajne Hamasove tunele!"

Izraelski mediji potvrdili su tada da su dronovi Shehab gađali okupatorske vojnike u Pojasu Gaze, navodeći da je "dron pokušao prodrijeti preko granice, ali ga je vojska oborila".

Brigade Al-Qassam izjavile su da je do lansiranja dronova Shehab došlo kao odgovor na kontinuiranu cionističku agresiju protiv palestinskog naroda i zbog atentata na vođe i inženjere Al-Qassama, piše Al Jazeera.

Sva dešavanja u Pojasu Gaze možete pratiti uživo na portalu Radiosarajevo.ba na slijedećem LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije