Pobjeda razuma: Sudan kriminalizirao obrezivanje žena i djevojčica

Radiosarajevo.ba
Pobjeda razuma: Sudan kriminalizirao obrezivanje žena i djevojčica
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Čak devet od deset žena u Sudanu žrtve su genetskog sakaćenja ili ženskog sunećenja. Ova praksa koja se u mnogim zemljama Afrike nastavlja iz tradicionalnih patrijarhalnih razloga, konačno je stavljena izvan zakona.

Službeni naziv za obrezivanje žena je genitalna mutilacija žena (FGM), a po definiciji Svjetske zdravstvene organizacije World Health Organization (WHO) obuhvata sve postupke koji uključuju djelomično ili potpuno uklanjanje vanjskih ženskih genitalija, ili druge povrede ženskih genitalnih organa iz nemedicinskih razloga.

Od sada će svako ko bude provodio ovu praksu u Sudanu biti suočen s trogodišnjom zatvorskom kaznom, zahvaljujući usvojenom amandmanu u kaznenom zakonu ove zemlje.

“Ovo je ogroman korak Sudan i našu novu vladu,” rekla je Nimco Ali iz Fondacije Five, organizacije koja se na globalnom planu bori protiv genitalne mutilacije. “Afrika ne može napredovati dok ne počne brinuti o zdravlju djevojčica i žena. Upravo su novoj vladi pokazale zube”, rekla je za New York Times.

Sunećenje djevojčica ili žena najćešće se vrši se tako što se odreže dio klitorisa. Posljedice ove prakse zastrašujuće i pogubne za psihičko i fizičko zdravlje djevojčica i žena.

Iako se zagovornici prakse brane tradicijom, vjerski autoriteti tvrde da obrezivanje žena nema nikakvog osnova u Kur’anu niti ima jakih hadisa koji preporučuju ili opravdavaju ovu drevnu praksu. 

Uprkos tome, ona je i dalje prisutna u najmanje 27 zemalja Afrike i Bliskog istoka s većinskim muslimanskim stanovništvom, po
podacima Populacijskog fonda UN.

U Egiptu je prvi put stavljena izvan zakona 2008. a 2016 su kazne za prekršitelje povećane, tako da roditelji koji prisile djevojčicu na obrezivanje ili ljekari koji to učine mogu dobiti sedam godina zatvora, odnosno petnaest ukoliko žrtva premine usljed posljedica. 

Na žalost, smrtni ishodi ove paganske prakse nisu bili tako rijetki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije