Palestinci u Jerusalemu strahuju zbog 'Marša zastave': Izraelci žele zauzeti Al-Aqsu

1
Radiosarajevo.ba
Palestinci u Jerusalemu strahuju zbog 'Marša zastave': Izraelci žele zauzeti Al-Aqsu
Foto: PrtScr / Marš zastave u Izraelu

U sijedu, 5. juna je izraelski praznik Dan Jerusalema. Označava završetak rata 1967. i početak nezakonite izraelske okupacije Zapadne obale i istočnog Jerusalema, što Izraelci slave kao “ponovno ujedinjenje” Jerusalema.

Službene ceremonije i spomen-obilježja održavaju se širom Izraela. Glavni među njima je kontroverzni Ples zastava ili Marš zastava, što je njegov moderniji izraz.

Broj učesnika se povećao tokom godina, od nekoliko studenata koji su pratili cionističkog vođu rabina Zvija Yehudu Kooka 1967. do 70.000 pretežno mladih nacionalističkih Izraelaca koji su prije dvije godine učestvovali u događaju koji je bio gotovo definiran svojim nasiljem.

Nesreća u BiH: Autobus sletio sa ceste

Nesreća u BiH: Autobus sletio sa ceste

Am KeLavi, grupa koja organizira marš, kaže da predviđa između 60.000 i 100.000 ljudi koji će prisustvovati današnjem događaju, pri čemu se očekuje da će porodice ubijenih u napadu pod vodstvom Hamasa 7. oktobra igrati istaknute uloge.

Prošlogodišnji marš – nakon prekida vatre postignutog nakon pet dana neprijateljstava između izraelske vojske i palestinskih frakcija – prošao je bez većih incidenata, iako je bilo izoliranih napada na Palestince.

Da bi ove godine moglo biti itekako opasno, potvrdili su i snimci nastali i prije nego li je počeo sam marš, u kojima se vidi da izraelski doseljenici napadaju Palestince u Jerusalemu.

Očekuje se da će marširati deseci hiljada ljudi

Očekuje se da će deseci hiljada ekstremno desničarskih i nacionalističkih učesnika marširati kroz muslimansku četvrt jerusalemskog starog grada, uz pratnju mobilnih orkestara na kamionima. Prethodnih godina uzvikivali su antipalestinske povike, poput 'Smrt Arapima' i 'Neka tvoje selo gori', dok su napadali stanovnike.

U 2022. godini, demonstranti su izazvali nasilje i napali stanovnike Starog grada, ranivši najmanje 79 Palestinaca, od kojih je 28 zahtijevalo bolničko liječenje.

Prošle godine rakete koje je Hamas ispalio na grad izazvale su neprijateljstva koja su trajala 11 dana.

Reakcije vlasti u Izraelu

Ultraortodoksni ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir nadzirat će 3.000 policajaca raspoređenih, navodno, za održavanje reda.

Kako je objavila Al jazeera, Ben-Gvir je također najavio svoju namjeru da aktivno učestvuje u današnjem maršu.

Umjesto obećanja zakona i reda prijetio je da će preusmjeriti marš kako bi ga iskoristio za zauzimanje džamije Al-Aqsa, jednog od najsvetijih mjesta u islamu, smještenog unutar kompleksa poznatog Jevrejima kao Brdo hrama.

"Moramo ih pogoditi na njima najvažnije mjesto. Svake godine su govorili da to nije prikladno i da nije vrijeme. Ali istina je upravo suprotna. Ako im popustimo, dobit ćemo 7. oktobar", rekao je Ben-Gvir za Izraelski vojni radio.

"Moramo doći i reći da je Brdo hrama naše i Jerusalem je naš. Ako se vidimo kao vlasnici tog područja, naši neprijatelji će nas poštovati", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije