Oružje koje bi mogli koristiti Amerikanci i saveznici u napadu na Siriju

Radiosarajevo.ba
Oružje koje bi mogli koristiti Amerikanci i saveznici u napadu na Siriju
Foto: CNN / Tomahawk projektil
Dva američka ratna razarača naouružana Tomahawk krstarećim projektilima su spremni i čekaju poziv za akciju, kao i ostala američka vojna sredstva, uključujući avione i podmornice, prenosi CNN.

Ukoliko se američki predsjednik odluči za vojnu intervenciju u Siriji to je oružje koje će Sjedinjene Američke Države koristiti. Donald Trump je jučer iznenadio svoje saveznike objavom na Twitteru kako će koristiti "lijepe, nove i pametne" rakete u Siriji. Najava je prema izjavama brojnih zapadnih i američkih dužnosnika došla prije nego što je postignut sporazum o vojnoj intervenciji.

Razarač USS Donald Cook - undefined
Razarač USS Donald Cook

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država, James Mattis rekao je u srijedu da Sjedinjene Američke države još uvijek prikupljaju informacije o nedavnom hemijskom napadu Assadovih snaga u Doumi i spremni su za vojnu intervenciju ukoliko to predsjednik naredi.

Pored toga što ima dva razarača u blizini, moguće je da Amerika ima i podmornice u blizni obale Sirije koje su naouružane satelitski navođenim, izuzetno preciznim Tomahawk krstarećim projektilima. To su projektili o kojima je Donald Trump govorio.

Tomahawk projektil - undefined
Specifikacije Tomahawk projektila

"Ne treba odbaciti mogućnost da se podmornice naouružane Tomahawk projektilima nalaze u toj regiji. Nije neobično da one budu u Sredozemnom moru, s obzirom na to da su već korištene u prošlosti za mete u Sjevernoj Africi", rekao je CNN-ov vojni analitičar John Kirby.

Amerika bi također mogla koristiti i F-22 vojne avione koji se nalaze u Kataru. Oni bi mogli biti korišteni da izbjegnu sirijski zračni sistem odbrane koji su napravili Rusi, ali korištenje pilota još je pod znakom pitanja s obzirom na to da je pomenuti sistem izuzetno sposoban, smatra Kirby.

Avion F-22 - undefined
Avioni F-22 nalaze se u američkoj bazi u Kataru

Amerikanci bi mogli koristiti zrakoplove B-1B i B-52, kao i F-15E i F16 koji nose JASSM rakete, a koje prepoznaju mete i imaju sistem navođenja sa infracrvenim senzorima, što ih čini novim i pametnim.

Amerikanci se nadaju i da bi Francuzi i Britanci mogli koristiti avione, kao i brodove, dok se još uvijek čeka njihova odluka o zajedničkom napadu. Trump je već razgovarao o mogućim vojnim opcijama u Siriji s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i premijerkom Ujedinjenog Kraljevstva Theresom May.

Macron je istaknuo da bi u slučaju napada meta Francuske bile hemijske objekte, a britanski vladin dužnosnik istaknuo je jučer za CNN da se britanska vlada priprema za moguću intervenciju, ali je upozorio da još uvijek nije donesena odluka.

May će održati sastanak u četvrtak u svom kabinetu kako bi raspravljali o intervenciji u Siriji do koje bi moglo doći već u četvrtak navečer. Francuski Rafale borbeni avioni su raspoređeni u Jordanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a oni bi mogli biti naouružani "storm shadow" projektilima koji mogu letjeti više od 155 milja prema riječima francuskog ministra odbrane i penzionisanog generala Dominiquea Trinquanda. To znači da bi ovi avioni mogli izvršiti napade bez prelijetanja preko Sirije i tako bi izbjegli ruski protivavionski sistem odbrane.

Francuski avion Rafale - undefinedFrancuski vojni avioni Rafale raspoređeni u Jordanu i UAE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije