Novi potvrđeni slučajevi majmunskih boginja u svijetu: WHO upozorava na oprez

4
Radiosarajevo.ba
Novi potvrđeni slučajevi majmunskih boginja u svijetu: WHO upozorava na oprez
Foto: Independent / Mpox ćelije pod mikroskopom

Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je o dva nova slučaja izbijanja majmunskih boginja van afričkog kontinenta.

Poznata još i po skraćenici mpox, bolest je doživjela nagli porast u Demokratskoj republici Kongo (DRC) sa potvrđenim slučajevima koji su stigli i do drugih država širom afričkog kontinenta.

Više od 17000 slučajeva je potvrđeno, a Svjetska zdravstvena organizacija izvještava da je epidemija uzrokovala "međunarodnu zabrinutost", te da je u nekim državama proglašeno zdravstveno vanredno stanje, kako prenosi Independent.

Bravo: Sjajni Damir Džumhur osvojio 28. titulu u karijeri

Bravo: Sjajni Damir Džumhur osvojio 28. titulu u karijeri

Novi soj virusa, nazvan klada 1, identifikovan je u Burundiju, Keniji, Ruandi i Ugandi, koje ranije nisu imale slučajeve majmunskih boginja.

Van afričkog kontinenta, prvi slučajevi zabilježeni su u Švedskoj i Pakistanu, a osobe su boravile na području afričke i bliskoistočne države.

Opasni virus se počeo širiti Europom: Infektologinja o detaljima bolesti - ovo su simptomi

Opasni virus se počeo širiti Europom: Infektologinja o detaljima bolesti - ovo su simptomi

Zdravstveni zvaničnici kažu da se trenutno soj virusa izolovao da bi se utvrdio tačan tip istog.

Tedros Adhanom Ghebreyesus iz SZO-a, rekao je da "Pojava nove vrste majmunskih boginja, te brzo širenje u afričkim državama, jeste zabrinjavajuća", te dodao da je potreban "koordinirani međunarodni odgovor kako bi se epidemija zaustavila i spasili životi".

Organizacija radi sa državama širom svijeta na koordinaciji ubrzanog pristupa vakcinama i mjera suzbijanja.

Američka vlada je ranije izvjestila da je stepen rizika za širu populaciju u Sjedinjenim Američkim Državama "nizak", te da novi soj nije prisutan na njihovoj teritoriji.

Do sada rizik za cijeli svijet je procijenjen na "umjeren" stepen, osim u državama afričkog kontinenta gdje postoji visoki rizik od zaraze zbog broja oboljelih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije