Njemački medij: Poskupljenjima je stigao kraj, cijene nekim proizvodima će konačno biti niže?

1
Radiosarajevo.ba
Njemački medij: Poskupljenjima je stigao kraj, cijene nekim proizvodima će konačno biti niže?
FOTO: Pixabay / Ilustracija/Prodavnica

Brojke službenog izvještaja njemačkog Statističkog ureda doista pokazuju kako je s poskupljenjima završeno: ovog aprila su cijene proizvoda u prosjeku veće još samo 4,1% nego prije godinu dana, poskupljenje prema martu je još doista nikakvih 0,3%.

Ovaj ured analizira proizvođačke, dakle veleprodajne cijene, ali u Njemačkoj to ne mora brinuti potrošače. Obzirom na žestoku konkurenciju trgovačkih lanaca lako će biti da će cijene nekim proizvodima na policama trgovina konačno opet postajati i niže od službenih statistika, piše Deutsche Welle.

Ako pogledamo da su poskupljenja prošlog augusta i septembra iznosila još preko 45%, krivulja poskupljenja doista potvrđuje tvrdnje mnogih ekonomista - a i političara kako je inflacija koja je izbila početkom napada Rusije na Ukrajinu tek rezultat "poremećaja odnosa ponude i potražnje" i kako će poskupljenjima neminovno doći kraj u dogledno doba.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

To se doista događa - u određenoj mjeri. Naime dok je u proteklim mjesecima upravo cijena energenata bio glavni generator poskupljenja, oni su u aprilu poskupjeli još samo 2,8% obzirom na prošli april i učinkovito "spustili" čitavu stopu poskupljenja. Usprkos tome što rat još traje i što će teško ikad više njemačkim potrošačima teći jeftin plin i nafta iz Rusije u tolikoj mjeri kao prije ovog rata, energenti su upravo čudno jeftini.

No makar je vjerojatno kako se cijene doista smiruju i kako neće više biti tolikih poremećaja kakva su nastupila izbijanjem rata i proglašavanjem gospodarskih sankcija, njemački potrošači nemaju razloga trčati u trgovinu i kupiti bocu pjenušca da proslave ove brojke. Jer to su uobičajene čarolije statistike i kako se podaci tumače: ako se kaže kako je poskupljenje u aprilu bilo još 4,1% prema prošloj godini, onda se to uspoređuje s prošlim aprilom kad su cijene već divljale - poskupljenje je bilo 33,5% u usporedbi s aprilom 2021.

Drugim riječima, cijene ne rastu, ali su ostale na visokoj razini i dug je put dok se one doista ne počnu smanjivati. Još je gore potrošačima što Statistički ured barata prosjekom svih cijena, makar su neke jedva zanimljive normalnim građanima.

Usvojen novi zakon: Lakši put do njemačkog državljanstva

Usvojen novi zakon: Lakši put do njemačkog državljanstva

A kod onih koje ih može zanimati, skupoća još uvijek žari i pali: cijene životnih namirnica su i u travnju postale 13,6% skuplje obzirom na prošli april, a kod nekih namirnica su eksplodirale već i zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i loših uroda. Šećer je skuplji 88,9%, prerađevine od krompira 40,5%, svinjetina 18,5%, mlijeko 23,3%...

Kraj je jedino došao ludilu praznih polica s jestivim uljem: neprerađena biljna ulja su čak pojeftinila 35,7%.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije