Njemačka: Sve traženiji veganski i vegetarijanski proizvodi

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka: Sve traženiji veganski i vegetarijanski proizvodi
Foto: Pixabay / Veganska ishrana / Ilustracija

Tržište veganskih i vegetarijanskih alternativa za meso ubrzano raste. Istovremeno, u Njemačkoj se smanjuje konzumiranje mesa. No, kada je riječ o ukupnoj tržišnoj vrijednosti tih proizvoda, jaz je još uvijek veliki.

Tofu-kobasica, sojine ćuftice, vegetarijanski hamburger: tržište za veganske ili vegetarijanske alternative za meso, uprkos visokoj stopi inflacije, doživjelo je značajan rast. U Njemačkoj je 2022. proizvedeno 6,5 posto više zamjenskih proizvoda za meso u odnosu na 2021. godinu, objavio je njemački Savezni zavod za statistiku, prenosi Deutsche Welle.

U odnosu na 2019. godinu, to čak predstavlja povećanje od 72,7 posto. Prošle godine proizvedeno je ukupno 104.300 tona proizvoda koji predstavljaju zamjenu za meso, a 2021. godine je ta količina obuhvatala oko 97.900 tona.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Porast broja proizvođača

Tržišna vrijednost tih proizvoda porasla je za 17,3 posto na 537,4 miliona eura. Broj kompanija koje ih proizvode u Njemačkoj porastao je sa 44 na 51. "Uprkos ovom povećanju, tržišna vrijednost zamjenskih proizvoda za meso je relativno niska u odnosu na mesne proizvode", istovremeno ističu iz Statističkog zavoda.

U 2022. godini vrijednost mesa i mesnih prerađevina proizvedenih u Njemačkoj iznosila je 42,4 milijarde eura, što je skoro 80 puta više od vrijednosti zamjenskih proizvoda. Međutim, ta razlika se smanjuje. Poređenja radi: U 2019. godini vrijednost proizvedenog mesa i mesnih prerađevina u Njemačkoj iznosila je 40,1 milijardu eura, što je skoro 150 puta više od vrijednosti zamjenskih proizvoda, koja je tada iznosila tek oko 0,3 milijarde eura.

Jedno će vas posebno iznenaditi: Najpopularnija imena za djecu u Njemačkoj u 2022. godini

Jedno će vas posebno iznenaditi: Najpopularnija imena za djecu u Njemačkoj u 2022. godini

Samo 52 kilograma mesa po glavi stanovnika

U Njemačkoj se iz godine u godinu konzumira sve manje mesa: prema podacima Saveznog ureda za poljoprivredu i hranu (BLE), potrošnja po glavi stanovnika prošle godine je iznosila 52,0 kilograma. To je smanjenje od skoro 15 posto u odnosu na 2012. godinu - i ujedno najniža vrijednost od 1989. godine od kada se vodi ta statistika.

"Mogući razlog za smanjenje potrošnje mesa mogao bi biti stalni trend rasta konzumiranja na biljnoj bazi proizvedene hrane", navodi iz BLE-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije