Nevjerovatna priča iz Amerike: Lopova greškom balzamirali, sahranjen nakon 128 godina

0
Hina
Nevjerovatna priča iz Amerike: Lopova greškom balzamirali, sahranjen nakon 128 godina
Foto: EPA / Čekali u redu da pogledaju mumiju

Nakon više od stotinu godina suživota s misterioznom mumijom, američki grad Reading u Pennsylvaniji konačno se oprostio od svojeg najstarijeg stanovnika priredivši mu dostojan pokop uz nekoliko desetaka znatiželjnika.

Sedmicu prije sahrane, stanovnici su čak čekali u redu da pogledaju mumiju ili je fotografiraju.

Stoneman Willie nadimak je lopova koji je završio u zatvoru gdje je umro 1895. godine, odakle je prevezen u pogrebno poduzeće u vlasništvu Th.C. Aumana koje ga je pogreškom balzamiralo.

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Pokojnikovo tijelo ostalo je u pogrebnoj firmi dugih 128 godina i postalo najstarija mumija u Sjedinjenim Državama.

Prilikom hapšenja muškarac je dao lažno ime, pa su pri ukopu otkrili da se zapravo zvao James Murphy, a ne James Penn, a lažno prezime je uzeo kako ne bi sramotio svog oca, bogatog Irca, otkrio je tada Jamesov cimer iz ćelije.

"Sigurni smo 99 posto u taj identitet", rekao je današnji direktor istog pogrebnog preduzeća Kyle Blankenbiller koji je pripremio mumiju za sudjelovanje u gradskoj paradi u povodu proslave 275 godina Readinga.

Mumija je bila izložena u otvorenom lijesu gotovo cijelo vrijeme koliko je proboravila u pogrebnom preduzeću. Fascinirala je hiljade ljudi, naravno, stanovnike Readinga, ali i naučnike, pa čak i učenike koji su je obilazili na školskim ekskurzijama.

"Pošto je postao atrakcija u Readingu, Stoneman Willie, naš prijatelj, zaslužio je da mu odamo počast", rekao je Blankenbiller.

Kada je umro, vlasti nisu pronašle nijednog člana njegove porodice pa je zato tijelo bilo prevezeno u pogrebno poduzeće koje je tada tek počelo raditi balzamiranja i baš u slučaju zatvorenika primijenilo je novu formulu.

"Intenzitet korištene smjese" izazvao je mumificiranje Stoneman Willieja, objasnio je Blankenbiller.

Sada kad su ga se svi nagledali, Stoneman Willie pokopan je u crnom smokingu iz 90-ih godina 19. stoljeća, istovremeno s proslavom 250 godina grada, čime mu je na neki način odana počast.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije