Nekada su bili simbol prekovremenog rada: Sada pokušavaju uvesti radikalne promjene. Šta je uzrok?

0
Radiosarajevo.ba
Nekada su bili simbol prekovremenog rada: Sada pokušavaju uvesti radikalne promjene. Šta je uzrok?
Foto: EPA / Radnici u Japanu

Japan, zemlja toliko predana radu da njen jezik ima izraz za doslovno umiranje od prekomjernog rada, pokušava riješiti zabrinjavajući nedostatak radne snage poticanjem više ljudi i kompanija na usvajanje četverodnevne radne sedmice. 

Japanska vlada prvi put je izrazila podršku kraćoj radnoj sedmici 2021. godine, nakon što su zakonodavci podržali tu ideju.

Međutim, koncept se sporo prihvata, oko osam kompanija u Japanu dopušta zaposlenicima tri ili više slobodnih dana sedmično, dok sedam posto daje svojim radnicima zakonom propisan jedan slobodan dan, prema podacima Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite.

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

U nadi da će potaknuti veći broj prihvatanja, osobito među malim i srednjim poduzećima, vlada je pokrenula kampanju za reformu radnog vremena koja promovira kraće radno vrijeme i druge fleksibilne aranžmane, uz ograničenja prekovremenih sati i plaćeni godišnji odmor.

Ministarstvo rada nedavno je počelo nuditi besplatno savjetovanje, subvencije i sve veći broj uspješnih primjera kao dodatnu motivaciju.

"Realizacijom društva u kojem radnici mogu birati između različitih stilova rada prema svojim okolnostima, želimo stvoriti vrli krug rasta i raspodjele te omogućiti svakom radniku bolju perspektivu za budućnost," stoji na mrežnoj stranici ministarstva o kampanji "hatarakikata kaikaku," što znači "inoviranje načina na koji radimo."

Odjel koji nadzire nove usluge za poduzeća navodi da su dosad samo tri kompanije zatražile savjet o promjenama, relevantnim propisima i dostupnim subvencijama, što ilustrira izazove s kojima se ova inicijativa suočava.

Možda još indikativnije: od 63.000 zaposlenika Panasonica, samo 150 zaposlenika odlučilo je iskoristiti četverodnevni radnu sedmicu.

Službena podrška vlade boljoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života predstavlja značajnu promjenu u Japanu, zemlji čija je kultura stoicizma i predanosti radu često bila zaslužna za nacionalni oporavak i izvanredan gospodarski rast nakon Drugog svjetskog rata.

Česti slučajevi karoshija

Iako 85 posto poslodavaca izvještava da svojim radnicima daju dva slobodna dana tjedno i postoje zakonska ograničenja prekovremenih sati, koja se dogovaraju sa sindikatima i navode u ugovorima, neki Japanci obavljaju "uslužne prekovremene sate," što znači da se ne prijavljuju i obavljaju se bez naknade.

Nedavni vladin dokument o "karoshiju," japanskom terminu koji na engleskom znači "smrt od prekomjernog rada", navodi da Japan ima najmanje 54 takva smrtna slučaja godišnje, uključujući srčane udare, javlja Tportal.

Japanci, obično visoko cijene svoje odnose s kolegama i formiraju vezu sa svojim kompanijama, a japanske TV emisije i manga stripovi često se fokusiraju na radno mjesto, rekao je Tim Craig, autor knjige "Cool Japan: Case Studies from Japan's Cultural and Creative Industries."

"Rad je ovdje velika stvar. To nije samo način zarađivanja novca, iako je i to," rekao je Craig za CNBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije