Muškarac tužio bolnicu jer je posmatrao porod supruge: 'Izazvalo mi je psihičke probleme...'

3
Radiosarajevo.ba
Muškarac tužio bolnicu jer je posmatrao porod supruge: 'Izazvalo mi je psihičke probleme...'
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Jedan muškarac je tužio australijsku bolnicu za milijardu dolara jer su mu dozvolili da gleda kako mu žena rađa.

Anil Koppula tvrdi da je gledanje svoje supruge tokom carskog reza u januaru 2018. godine izazvalo pojavu "psihičke bolesti". Kao rezultat toga, podnio je tužbu protiv Kraljevske ženske bolnice u Melburnu za naknadu štete, prema sudskim dokumentima.

"Gospodin Koppula tvrdi da ga je bolnica podstakla ili mu dozvolila da posmatra porođaj, da je tokom toga video unutrašnje organe i krv svoje supruge... On tvrdi da je bolnica prekršila dužnost brige koju je imala prema njemu i da je odgovorna za isplatu odštete", kaže se u dokumentu.

Pogledajte kako su ukrajinske snage navodno uništile ruski sistem vrijedan više o 9.000.000 KM

Pogledajte kako su ukrajinske snage navodno uništile ruski sistem vrijedan više o 9.000.000 KM

Tokom sudskog postupka, gospodin Koppula je rekao da je, pored izazivanja "psihičke bolesti", gledanje tog postupka dovelo do "raspada njegovog braka".

Carski rez, takođe poznat kao C-sekcija, izvodi se u nekim situacijama koje čine vaginalni porođaj teškim ili opasnim. Ponekad se izvodi ako žena nosi više od jednog djeteta, ako je beba prevelika da bi se vaginalno porodila, ako je beba u pogrešnom položaju ili ako je zdravlje majke ili bebe u opasnosti, prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH).

'Porod sirene' se dešava jednom u 80.000 slučajeva: Pogledajte fotografiju blizanaca iz Španije

'Porod sirene' se dešava jednom u 80.000 slučajeva: Pogledajte fotografiju blizanaca iz Španije

Tokom carskog reza, ženi se ponekad daje epiduralna blokada putem injekcije u njen kralježnički stub. Ovo će omamliti donji dio njenog tijela. Ponekad se umjesto toga koristi opća anestezija.

Zatim će ljekar zasjeći abdomen i matericu, otvoriti amnionsku kesu i izvaditi bebu. Nakon toga, pupčana vrpca i posteljica se sijeku, a materica i abdomen majke se zatvaraju šavovima.

Postoje rizici pri izboru carskog reza, uključujući infekciju, stvaranje krvnih ugrušaka, gubitak krvi i povredu crijeva ili bešike. Kada žena prolazi kroz carski rez, članovi porodice koji su prisutni u sobi trebali bi biti svjesni svojeg ponašanja, prema zdravstvenoj kompaniji Banner Health, koja nema veze sa tužbom.

"Iako je rijetko, neki očevi se još uvijek mogu osjećati malo nelagodno - čak i kada ne mogu da vide šta se dešava", rekla je Karleen Lee, supervizorka medicinske sestre u kompaniji Banner Health, na web stranici kompanije.

Savjeti stručnjka: Vježbanje je važan proces za svaku trudnicu

Savjeti stručnjka: Vježbanje je važan proces za svaku trudnicu

"Zapamtite da se ne trebate previše brzo ustajati iz stolice i obavijestite anesteziologa ili tim za operaciju ako osjećate nesvjesticu. Imaju načina da pomognu očevima, bilo kroz razgovor kao distrakciju ili putem amonijak inhalatora ili mirisnih soli kako bi se spriječila nesvjestica."

Većina beba se rađa vaginalnim putem u Sjedinjenim Američkim Državama. U 2021. godini, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), bilo je 2.486.856 vaginalnih porođaja i 1.174.545 carskih rezova.

Koppula je odlučio da se sam zastupa u svom slučaju protiv Kraljevske ženske bolnice, koja tvrdi da nije prekršila "dužnost brige" i da gospodin Koppula nije pretrpio nikakvu povredu tokom svog boravka u toj ustanovi. Bolnica je zatražila da se sudski postupak obustavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije