Misteriozan događaj: Hiljade pingvina pronađeno mrtvo na plažama

3
Radiosarajevo.ba
Misteriozan događaj: Hiljade pingvina pronađeno mrtvo na plažama
Foto: Maldonado Department of Uruguay / Masovna uginuća pingvina

Oko 2.000 magelanskih pingvina pronađeno je mrtvo na plažama Urugvaja tokom jula, sa praznim želucima i "izuzetno mršavim" tijelima.

"Ovo je smrtnost u vodi", izjavila je Carmen Leizagoyen, koja radi u Ministarstvu zaštite okoliša Urugvaja, te dodala da su devedeset posto njih mladi primjerci koji dolaze bez masnih rezervi i praznih želudaca.

Uzrok masovnog uginuća još uvijek nije poznat, ali znanstvenici su zabrinuti da ekstremne klimatske promjene doprinose brzom opadanju ove vrste. Od 2004. godine, stručnjaci smatraju magelanske pingvine (Spheniscus magellanicus) "blizu ugroženima", a u proteklih 30 godina postalo je zabrinjavajuće uobičajeno da stotine ovih ptica završavaju mrtve na istočnoj obali Južne Amerike.

Ibrahimović o odluci da završi karijeru: "Bilo je teško zbog mog ega..."

Ibrahimović o odluci da završi karijeru: "Bilo je teško zbog mog ega..."

Na primjer, 2010. godine, više od 550 pingvina je umrlo od gladi na plažama Brazila. Dvije godine kasnije, još 745 pingvina je pronađeno mrtvo na obali te države. Zanimljivo je da ova masovna uginuća nisu nužno uzrokovana istim razlogom.

U nekim godinama glavna prijetnja može biti porast temperatura - kao što je bilo 2019. godine, kada je 354 pingvina umrlo u Argentini na svojim gnijezdećim mjestima zbog ekstremne vrućine. U drugim godinama, glavni uzrok može biti hipotermija, oluje ili gladovanje. Sve ovisi o tome gdje se ovi pingvini nalaze u svom migracijskom putovanju. Veći dio ljeta, magelanski pingvini gnijezde se na južnoj obali Argentine. Međutim, zimi se kreću prema sjeveru u potrazi za hranom i toplijom vodom. Nije neuobičajeno da neki mladunci umru tokom ovog putovanja, ali posljednji broj umrlih je postao nekontrolisan.

Naučnici pingvinima napravili test s ogledalom, sada se postavljaju mnoga pitanja

Naučnici pingvinima napravili test s ogledalom, sada se postavljaju mnoga pitanja

Ove godine, stručnjaci sumnjaju da je subtropska ciklona uz obalu Urugvaja mogla oslabiti već izgladnjelu populaciju. U okolnim područjima su također pronađene mrtve i druge morske ptice, kornjače i morski lavovi, što podržava ovu teoriju. Mrtve ptice na urugvajskim plažama bile su negativne na prisustvo ptičje gripe, ali njihovi želuci su bili prazni danima, a njihovo perje pokazuje iznenađujući nedostatak masnoće koja štiti ptice od hladnih temperatura. Slaganje smrtonosnih faktora moglo je biti previše za mnoge mlade pingvine.

"Manjak hrane zbog prekomjernog izlova ribe južnog Atlantika i uticaj klimatskih promjena na morske struje mogli bi biti uzroci ovog tužnog događaja", objašnjava organizacija za zaštitu životinja SOS Rescate de Fauna Marina na Facebooku. "Razmatrala se i hipoteza da je to povezano s olujama. Ali zapravo, manjak energije mogao bi biti okidački faktor zbog kojeg nisu mogli izdržati oluju."

Masovna uginuća pingvina
Foto: Maldonado Department of Uruguay: Masovna uginuća pingvina

Znanstvenici znaju da su magelanski pingvini od 1990-ih godina imali problema s pronalaskom hrane, ali malo je učinjeno u međuvremenu kako bi se osigurala održivost inćuna, sardina i drugih ukusnih pingvinskih zalogaja na ovom dijelu svijeta. Prekomjerni ribolov je ključni faktor, ali i promjene vremena uslijed klimatskih promjena, što može promijeniti raspodjelu ključnih morskih plijenova, piše Sciencealert.

Godine 2009., broj reprodukcijskih parova magelanskih pingvina u Argentini smanjio se s populacije od 300.000 u 1990-ima na samo 200.000. Ako se nešto ne promijeni, masovno uginuće ove vrste bi se moglo pretvoriti u godišnji događaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije