Mišljenje stručnjaka: Pad Mariupolja će vjerovatno produžiti rat u Ukrajini

2
AA
Mišljenje stručnjaka: Pad Mariupolja će vjerovatno produžiti rat u Ukrajini
Foto: bruckemagazin.at / Mehmet Seyfettin Erol

Rat u Ukrajini koji je Rusija započela 24. februara vjerovatno neće biti okončan uskoro nakon što su ruske snage preuzele gotovo potpunu kontrolu nad strateški važnim južnim lučkim gradom Mariupoljom, smatra direktor istraživačkog centra Ankara Centar za krizne i političke studije (ANKASAM) Mehmet Seyfettin Erol.

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je u petak pobjedu u Mariupolju, koji se nalazi sjeverno od Azovskog mora te je rekao da nije neophodno da njegove trupe napadaju industrijsku zonu i čeličanu Azovstal gdje su preostali ukrajinski vojnici opkoljeni.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA), direktor ANKASAM-a Mehmet Seyfettin Erol rekao je da su se u gradu vodile neke od najžešćih sukoba u ratu i da su Rusi ojačali svoju poziciju.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Ipak, Kijev je nagovijestio da neće pristati na ovu situaciju, sugerišući mogućnost ukrajinske ofanzive na grad, rekao je on.

"Ovo se poklapa s daljim produžavanjem rata", smatra on.

Preuzimanjem kontrole nad većim dijelom Mariupolja, Rusija je također ojačala svoju poziciju u Crnom moru jer sada može slobodno koristiti Azovsko more kao svoje vode, ističe Erol.

Dodao je da bi uspostavljanje koridora između Krima i regiona Donbasa moglo dodatno ojačati poziciju Rusije u narednim danima.

Mariupolj je takođe poznat kao ključna pozicija za ukrajinsku ekonomiju, jer se u njemu nalazi najveća luka u Azovskom moru za izvoz čelika, željeza i poljoprivrednih proizvoda, kao i za uvoz. Grad također ima velike industrijske objekte, tako da potpuna ruska kontrola ima potencijal da dodatno ekonomski uguši Ukrajinu, koja je teško pogođena ratom.

"Ovo je ogroman udarac za ukrajinsku stranu", smatra stručnjak, koji vjeruje da bi korištenje resursa, objekata i luka Mariupolja oko Azovskog mora moglo obezbijediti proruskim separatistima i Moskvi prihod koji im je potreban za održavanje ratnih napora.

Štaviše, status quo u Mariupolju će pružiti propagandne mogućnosti ruskoj administraciji da dobije podršku javnosti kod kuće i učvrsti svoju poziciju, a istovremeno će podići moral ruskih trupa, rekao je Erol.

"S obzirom na sve rečeno, ne može se reći da će pad Mariupolja eliminisati ukrajinski otpor, a administracija Kijeva je nagovijestila moguću ofanzivu, poručivši da neće prihvatiti situaciju u Mariupolju", dodao je.

Stručnjak smatra da bi se Moskva sada mogla okrenuti pregovaračkom stolu nakon što je postigla ciljeve na istoku Ukrajine, posebno nakon što je osigurala Mariupolj, dok bi Ukrajina mogla poduzeti hrabrije korake u odbrani svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a to bi moglo produžiti rat.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da je među vojnicima skrivenim u čeličani Azovstal stotine ranjenih, dok je oko 120.000 civila blokirano u gradu. Visoki zvaničnici Evropske unije pozvali su Putina da osigura otvaranje koridora za evakuaciju civila.

Najmanje 2.435 civila je ubijeno, a 2.946 ranjeno od početka rata u Ukrajini 24. februara, procjenjuju Ujedinjene nacije. Istovremeno, u druge zemlje izbjeglo je više od 5,1 miliona Ukrajinaca, dok je više od 7,7 miliona raseljeno unutar zemlje, podaci su UN-ove Agencije za izbjeglice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije