Krvavi sukobi, stotine mrtvih, ukinut je i internet: Sve zbog izjave najmoćnije žene Azije

0
Radiosarajevo.ba
Krvavi sukobi, stotine mrtvih, ukinut je i internet: Sve zbog izjave najmoćnije žene Azije
Foto: Screenshot / X.com / Neredi u Bangladešu

U Bangladešu, državi u južnoj Aziji koja broji 170 miliona stanovnika, već danima traju sukobi između građana i policije, a erupcija krvavog nasilja rezultirala je s više od 150 poginulih, piše BBC.

Premijerka Sheikh Hasina Wajed okrivila je svoje političke protivnike za krvoproliće u zemlji dodajući da je bila prisiljena uvesti policijski sat.

"Ukinut ćemo policijski sat u onom trenutku kada dođe do poboljšanja situacije", rekla je u ponedjeljak, 22. jula, na sastanku s poslovnim čelnicima u glavnom gradu Dhaki.

Ambasada SAD-a: Odluka SDA je bila nekorisna i neodgovorna, nisu položili test

Ambasada SAD-a: Odluka SDA je bila nekorisna i neodgovorna, nisu položili test

Snage sigurnosti optužene su za upotrebu prekomjerne sile protiv studentskih prosvjednika. Policija je tokom nereda uhapsila više od 1000 ljudi, uključujući nekoliko visokih opozicionih čelnika.

Vrhovni sud je dan prije izjave premijerke ukinuo većinu kvota za državna radna mjesta, što je bio ključni zahtjev prosvjednika.

Protesti su se pretvorili u jednu od najkrvavijih epizoda u Bangladešu u novijoj historiji, a bilo je i poziva Hasini da podnese ostavku.

Premijerka je okrivila glavnu oporbenu Bangladešku nacionalističku stranku i Jamaat-eIslami i njihova studentska krila za nasilje, rekavši da će njezina vlada raditi na "gušenju prosvjeda i stvaranju boljeg okruženja".

Politički analitičari ističu kako su nemiri test bez presedana za premijerku koju je Forbes prije šest godina svrstao među 10 najmoćnijih žena svijeta.

Sheikh Hasina (76) osigurala je u januaru četvrti mandat na čelu vlade Bangladeša, na kontroverznim izborima koje su bojkotirale glavne opozicione stranke u zemlji.

Uskraćivanje temeljnih prava građanima iz godine u godinu i diktatorska priroda njenog režima razbjesnili su veći dio društva, napominje Mubashar Hasan, naučni novak na Univerzitetu u Oslu koji proučava autoritarizam u Aziji.

Nažalost, nikad nije postala premijerka za sve u državi. Umjesto toga, ostala je vođa samo jedne skupine društva, rekao je za BBC. Premijerka Hasina je kćerka osnivača modernog Bangladeša, koji je ubijen u atentatu 1975. godine. Smatraju je jednom od najmoćnijih žena Azije, zbog doprinosa ubrzanom ekonomskom razvoju zemlje koja je nekoć bila jedna od najsiromašnijih

Šta je toliko razljutilo studente? Prije sudske odluke u nedjelju, Bangladeš je uveo kvote od oko 30 posto dobro plaćenih državnih poslova za članove porodica onih koji su se borili u ratu Bangladeša za neovisnost od Pakistana 1971. godine.

Sud je presudio u nedjelju da će ipak 93 posto radnih mjesta biti popunjeno prema zaslugama.

I prije spornog zakona, situacija u zemlji bila je nezavidna zbog visoke stope nezaposlenosti, raširene korupcije i lošeg životnog standarda.

Prije šest godina, sporni zakon je ukinut nakon sličnih protesta, ali je u junu ove godine Vrhovni sud proglasio takvu odluku neustavnom.

Na ulice su prvi izašli studenti na univerzitetskom kampusu u Daki koji su se okupili na mirnom protestu 1. jula, ali je situacija u proteklih sedam dana eskalirala u krvave sukobe kakve Bangladeš ne pamti, piše Jutarnji.

Studenti prozivaju vladu da nepravedno pogoduje djeci provladinih skupina. Hasina je isprva odbacila zabrinutost prosvjednika, a analitičari tvrde da je time pogoršala nemire. Dana 14. jula dodatno je raspirila gnjev prosvjednika.

"Zašto su prosvjednici toliko ogorčeni prema borcima za slobodu? Ako unuci boraca za slobodu ne dobiju beneficije, trebaju li unuci Razakarovih dobiti te povlastice?", rekla je na konferenciji za novinare.

Razakarovi je pogrdni izraz u Bangladešu koji se odnosi na paravojne snage sastavljene od građana Bangladeša koji su se borili na strani Pakistana tokom rata 1971. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije